Menzis


Bericht: Menzis start e-mailconsult met eigen huisarts via dokterdokter.nl

Dit najaar kunnen verzekerden van de Menzis zorgverzekeraars Amicon en Geové meedoen aan een pilot met electronische huisartsconsulten. Patiënten van 20 huisartsen uit het noorden, midden en oosten van het land kunnen dan via de internetsite van dokterdokter.nl een e-mailconsult volgen met hun eígen of waarnemend huisarts. Menzis gaat deze e-mailconsulten als eerste zorgverzekeraar in Nederland vergoeden. Zij loopt hiermee vooruit op een wetswijziging die het vanaf 1 januari 2005 mogelijk maakt voor huisartsen om e-mailconsulten in rekening te brengen. Menzis en dokterdokter.nl spelen hiermee in op een groeiende vraag naar laagdrempelige huisartszorg, die direct beschikbaar is.

Volgens Roger van Boxtel, voorzitter Raad van bestuur van Menzis, zijn digitale gezondheidsdiensten uitermate geschikt om een bijdrage te leveren aan de trend dat mensen zélf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. Dokterdokter.nl biedt onze verzekerden gerichte en snelle medische adviezen. Dit gebeurt door de combinatie van toegankelijke medische informatie, een volledig digitaal consult én de keuzemogelijkheid voor een e-mailconsult met de eígen huisarts. Met bepaalde vragen hoeven klanten niet meer langs te gaan op het spreekuur van de huisarts, maar kunnen ze op elk tijdstip van de dag achter hun computer een e-mailconsult volgen, aldus Roger van Boxtel.

Eígen huisarts
Uit een pilot die sinds begin dit jaar draait via de website van Amicon zorgverzekeraar, blijkt dat veel verzekerden via internet medisch advies willen. Een onderzoek van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) bevestigt dat 75 procent van de internetgebruikers via e-mail/internet contact wil met de eígen huisarts. Een verzekerde met een klacht of vraag kan op de website van dokterdokter.nl via een Digitaal Consult er achter komen of een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is. Willen klanten een advies van hun eígen huisarts, dan kunnen ze kiezen voor het E-mailconsult. De gegevens uit het Digitaal Consult worden dan samen met de klacht of vraag rechtstreeks aan de eígen huisarts verstuurd. De patiënt krijgt snel antwoord van zijn eigen huisarts.

Privacy
Dankzij de goede privacybescherming via beveiligingsprotocollen is het e-mailconsult via dokterdokter.nl, veiliger dan een e-mailwisseling tussen huisarts en patiënt. De kwaliteit van het E-mailconsult is gewaarborgd, omdat de achterliggende protocollen gebaseerd zijn op onder andere de NHG-standaarden. Bovendien bewaakt de medische internetdienst dokterdokter.nl de onafhankelijkheid. Dankzij de goede privacybescherming via beveiligingsprotocollen is het E-mailconsult veiliger dan een e-mailwisseling tussen huisarts en patiënt.

Voordelen huisarts
Het systeem stelt de huisarts in staat om aanzienlijk gemakkelijker antwoord te kunnen geven op de binnengekomen vragen. Dat komt doordat de gegevens uit het Digitaal Consult worden meegezonden in het E-mailconsult. De huisarts krijgt hierdoor een gerichter beeld van de vraag
of klacht en kan sneller een diagnose stellen. Omdat de declaratie-afhandeling van de E-mailconsulten rechtstreeks via Vecozo verlopen, heeft de huisarts ook nog administratief voordeel. Het aanbieden van digitale zorgdiensten levert ook een bijdrage aan de vermindering van de werkdruk in de eerstelijn en sluit bovendien aan bij de trend dat mensen de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid in eigen hand nemen.

Menzis
Menzis behoort tot de top 4 van all care verzekeraars in Nederland. We bieden diensten en verzekeringen aan op het gebied van zorg, gezondheidsbevordering, Arbo, verzuimreductie en reïntegratie. Onderdeel van Menzis zijn de zorgverzekeraars Amicon, AnderZorg, Geové, Nederzorg, NVS, Rijnmond en het Arbo- en reïntegratiebedrijf Ardyn en Prové. Menzis Zorg is verantwoordelijk voor de landelijke zorginkoop voor Menzis. Menzis zet zich in voor duurzame en toegankelijke zorg dichtbij de klant. Vanuit een sterke regionale verankering en door bundeling van krachten, kunnen wij schaalvoordelen boeken en (zorg)innovatie gericht aanpakken. Onder het Menzis concern vallen ook drie zorgkantoren: Arnhem, Groningen en Twente.

Menzis voorziet zon 12% van de inwoners van Nederland van een ziektekostenverzekering en heeft een omzet van 3,1 miljard Euro. De ruim 2.500 medewerkers werken vanuit zes uitvalbases (Enschede, Groningen, Rotterdam, Velp, Wageningen, Zwolle) voor twee miljoen verzekerden.

Dokterdokter.nl
Dokterdokter.nl zet zich sinds begin 2001 met ongekend enthousiasme in om de Nederlander te voorzien van betrouwbare medische informatie en diensten, die op het individu zijn toegespitst.

De missie van dokterdokter.nl luidt dat zij gezondheidsprocessen zodanig wil beïnvloeden, dat de kwaliteit van de zorg voor het individu verbetert. Dit betekent dat dokterdokter.nl streeft naar een hoogwaardige kwaliteit van haar informatie en diensten.

U kunt 24 uur per dag, zeven dagen per week op www.dokterdokter.nl terecht.
U vindt hier onder meer informatiefolders en digitale consulten. Verder kunt u een vraag over uw gezondheid, via dokterdokter.nl voorleggen aan uw eigen huisarts of een waarnemer. De informatie en diensten van dokterdokter.nl richten zich zowel op mensen die nog niet naar de huisarts zijn geweest, als op mensen die al het spreekuur hebben bezocht.

Dokterdokter.nl hecht veel waarde aan de betrouwbaarheid van haar informatie en diensten: dokterdokter.nl is onafhankelijk en dient geen belangen van derden. Reclame op de site treft u dan ook niet aan. Daarnaast heeft dokterdokter.nl de kwaliteit van haar informatie en diensten hoog in het vaandel staan. Volgens een vaststaand publicatieproces van dokterdokter.nl creëren BIG-geregistreerde en praktiserende huisartsen, medisch specialisten en psychologen de informatie en diensten. Daarbij wordt uitgegaan van de meest recente, wetenschappelijk gefundeerde kennis zoals vastgelegd in nationale en internationale standaarden en richtlijnen.