Time : 10:29:36 AM
Date : Thursday, September 30, 2004
Sender Name: Bemefa

Onderzoek in mengvoedersector wijst uit dat energie duurder is sinds liberalisering

Bemefa, de beroepsvereniging van de mengvoederfabrikanten, heeft een enquête uitgevoerd bij haar leden om hun energiebeleid te analyseren.

Meer dan 30% van de leden nam deel, wat overeenkomt met meer dan de helft van de jaarlijks geproduceerde tonnage. Zowel kleine (minder dan 200 MWh/jaar) als grote ondernemingen (meer dan 10.000 MWh/jaar) antwoordden op de rondvraag.

De resultaten bevestigen dat de liberalisering te weinig bekend is bij de mengvoederbedrijven en dat de prijzen gestegen zijn. Van de deelnemers stelt 61% op de hoogte te zijn van de vrijmaking van de energiemarkt. Slechts 10% is op een andere energieleverancier overgeschakeld. Een belangrijke reden waarom bedrijven niet overschakelen is omdat ze onvoldoende kennis in huis hebben om de verschillende offertes te kunnen vergelijken.

Ongeveer twee derde van de bedrijven zag zijn elektriciteitsfactuur stijgen sinds de vrijmaking van de energiemarkt. Een kwart stelt zelfs dat zijn factuur met meer dan 10% is gestegen! Daarom is het niet verwonderlijk dat reeds de helft van de bedrijven maatregelen heeft getroffen om zijn energieverbruik terug te dringen. Men signaleert dat de reële elektriciteitsprijs wel is gedaald maar de talrijke toeslagen en heffingen maken deze prijsdaling volledig ongedaan. Een bijkomende Elia-heffing zou nefast zijn.

Bemefa zal een aantal initiatieven nemen om de genoemde knelpunten te remediëren:

- harmonisering van de offerteaanvraag

- onderzoek tot een gecoördineerde gezamenlijke aankoop

///////////////////////

De volledige studie is beschikbaar op het secretariaat.