Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 30 september 2004

Geachte Redactie ,

Nederlander ligt niet wakker van mogelijke terroristische aanslag

De Nederlander ligt niet wakker van de mogelijkheid van een terroristische aanslag in Nederland. Toch acht bijna 40% van de Nederlanders het waarschijnlijk of zelfs zeer waarschijnlijk dat Nederland getroffen zal worden door zo´n aanslag. Dit blijkt uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau Heliview uit Breda in september 2004 uitvoerde onder ruim 500 personen.

In de drie grote steden is de vrees voor aanslagen het grootst: 61% acht een aanslag in Nederland waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk. In de Noordelijke provincies is slechts 19% van de inwoners het met deze mening eens.

Toch voelen slechts weinig Nederlanders zich persoonlijk bedreigd door een mogelijke terroristische aanslag: slechts 5% voelt zich persoonlijk bedreigd, 83% voelt zich geheel niet persoonlijk bedreigd. Ook hier is het percentage mensen dat zich wel bedreigd voelt het hoogst in de drie grote steden: 12%, terwijl slechts 2% van de noorderlingen zich bedreigd voelt. Meer vrouwen voelen zich bedreigd dan mannen.

In het gedrag is deze mogelijke bedreiging dan ook niet terug te vinden: 88% geeft aan zijn of haar gedrag niet aan te passen aan een mogelijke dreiging. 6% let wat meer op vreemde situaties of verdachte personen. In de drie grote steden geeft echter niet minder dan 24% van de mensen aan meer te letten op verdachte situaties of personen. Ook hier is men in het noorden het meest zorgeloos: 95% van de ondervraagden aldaar zegt zijn gedrag totaal niet aan te passen. Zo men al dreiging voelt, voor slechts zeer weinig mensen is dit een reden om minder op drukke plaatsen te komen of bijvoorbeeld het openbaar vervoer te mijden.

De mogelijkheden die de overheid heeft om een aanslag te voorkomen worden niet erg hoog aangeslagen: 78% van de respondenten denkt dat de overheid een aanslag niet kan voorkomen. In het zuiden heeft men iets meer vertrouwen in de mogelijkheden die de overheid daartoe heeft: 29% denkt dat de overheid een aanslag kan voorkomen. Slechts 13% van de noorderlingen is het daarmee eens.

Voor ongeveer de helft van de Nederlanders zou een mogelijke aanslag reden zijn om de Nederlandse soldaten uit Irak terug te trekken. Vrouwen vinden dat vaker dan mannen: 53% tegen 40%. In de drie grote steden is niet minder dan 64% van de mensen van mening dat het voorkomen van aanslagen een reden is om de Nederlanders uit Irak terug te trekken. Van de inwoners van de noordelijke provincies is slechts 26% het daarmee eens.