Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

NMa: Essent past gedrag aan plus compensatieregeling

Tussenkomst NMa leidt tot gedragsaanpassing en compensatieregeling Essent

Na tussenkomst van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft Essent toegezegd haar verrekeningspercentage voor transformatorverliezen te verlagen van 2% naar 1,3%. Daarnaast heeft Essent een compensatieregeling in het leven geroepen voor getroffen klanten. Deze aanpassingen van Essent komen ten goede aan een groep van aangeslotenen op het elektriciteitsnet op middenspanningsniveau waarbij sprake is van fysieke levering en meting op laagspanningsniveau, zoals bijvoorbeeld kleine decentrale opwekkers. Bij dit type aansluiting treden energieverliezen op ten gevolge van de transformator. Dit noemt men ook wel transformatorverliezen.

De NMa had een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een klacht van een windenergieproducent die vond dat Essent een te hoog percentage rekende voor transformatorverliezen. Het gevolg voor deze energieproducent was een derving van omzet. In haar onderzoek vond de NMa dat het verrekeningspercentage inderdaad hoog was en mogelijk als misbruik van een economische machtspositie kon worden aangemerkt. De NMa controleert momenteel tevens de situatie bij andere netbedrijven op dit punt.

In reactie op het onderzoek van de NMa heeft Essent het verrekeningspercentage verlaagd met ingang van 1 januari 2005 en een compensatieregeling ontworpen voor alle betrokkenen met terugwerkende kracht voor de afgelopen drie jaar. Essent heeft hiervoor een bedrag van EUR 2.500.000 uitgetrokken. Essent heeft toegezegd de vergoedingen voor de desbetreffende aangeslotenen voor het einde van 2004 af te wikkelen. Gelet op deze ontwikkelingen heeft de NMa het lopende onderzoek jegens Essent gestaakt.