Gemeente Dordrecht


---

WOZ-waarde woningen aandachtsgebied aangepast

Vincent Brinkhof
Eind september ontvangt elke belanghebbende van een woning in het aandachtsgebied die vóór 1945 gebouwd zijn, een brief van de gemeente. Hierin staat de nieuwe WOZ-waarde van het onroerend goed. Deze waarde is tot stand gekomen door toepassing van de in het voorjaar ingestelde gedragslijn voor paalfunderingsproblemen. Deze gedragslijn bepaalt op een zelfde wijze de WOZ-waarde van woningen die te kampen hebben, hadden en krijgen met paalfunderingsproblemen.

Korting
Toepassing van deze gedragslijn leidt in vele gevallen tot verlaging van de WOZ-waarde van een woning in het betreffende gebied. De gemeente voert deze korting in, omdat veel woningen in het gebied bij verkoop minder opbrengen. De korting op de WOZ-waarde geldt voor het WOZ-tijdvak 2001-2004.
Voor sommige belanghebbenden verandert de WOZ-waarde van hun woning niet, omdat al eerder rekening is gehouden met het funderingsprobleem. Voor anderen wordt de WOZ-waarde van de woning alsnog lager.

Aanpassing OZB
De WOZ-waarde is de basis voor de heffing van de onroerende zaakbelastingen (OZB). In het laatste kwartaal van 2004 worden alle belanghebbenden op de hoogte gebracht van de gevolgen voor de onroerende zaakbelastingen vanwege de herziene WOZ-waarde. Eventueel te veel betaalde bedragen worden terugbetaald. Als de onroerende zaakbelastingen nog betaald moeten worden, staat het nieuwe bedrag van de vordering op de brief met daarbij het verzoek dit te betalen.
De nieuwe WOZ-waarde wordt vanwege het eigenwoning forfait en de waterschapslasten ook doorgegeven aan de Belastingdienst en het Samenwerkingsverband Vastgoed-Informatie, Heffing en Waardebepaling (SVHW). Correctie van deze heffingen vindt automatisch plaats op basis van de gewijzigde WOZ-waarde.

Niet alleen huidige bewoners krijgen bericht. Iedereen die in het tijdvak 2001-2004 eigenaar en/of bewoner is geweest van een pand met funderingsproblemen krijgt een bericht van de gemeente.

Meer informatie?
Voor vragen over de inhoud van de brief of andere vragen over paalfunderingsproblemen in relatie tot de WOZ-waarde kunnen gesteld worden via www.dordrecht.nl/e-loket. Kijk hiervoor op het webformulier `Informatie over WOZ-waarde en paalfunderingsproblemen' .