Internationale dag van de ouderen op 01/10/2004: het "Gymkhana"-programma om de risico's van een val te voorkomen en degevolgen ervan te beperken. Het "Gymkhana"-programma om de risico's van een val te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken.

Veilig leren vallen...

Het aantal ziekenhuispatiënten in de geriatrie dat geconfronteerd wordt met de risico's van een val is erg groot: ofwel zijn ze opgenomen omdat ze reeds gevallen zijn, ofwel laat hun gezondheidstoestand vermoeden dat ze binnen relatief korte tijd slachtoffer zullen worden van een val.

Het lijkt wel het lot van oudere personen om vroeg of laat het slachtoffer te worden van een val, die hun verdere leven kan "omwerpen". Hun omgeving zal dan al snel aandringen op een plaatsing in een tehuis of op meer toezichtmogelijkheden bij de persoon thuis.

Het is een pijnlijk onderwerp, wetende dat kunnen lopen voor iedereen samengaat met leven en vrijheid.

Het ziekenhuispersoneel wordt bijna dagelijks geconfronteerd met het verlies van autonomie en vrijheid ten gevolge van een val.

Met het oog op deze problematiek hebben de kinesitherapeuten van de Kliniek Sint-Jan een multidisciplinair project op touw gezet: dankzij het "Gymkhana"-programma willen ze ouderen helpen een val te voorkomen en hen ook leren veilig te vallen.

Voor wie is het Gymkhana-programma bedoeld?


- Voor iedereen die na een val in de geriatrische afdeling opgenomen is.

- Voor alle andere patiënten in de geriatrische afdeling die last hebben van evenwichtsstoornissen of een gebrek aan zelfvertrouwen ondervinden bij het lopen.

Wat beoogt Gymkhana?


- Het vallen minder dramatisch maken.

- De patiënten veilig leren vallen en zo bijkomende fysieke en psychologische schade beperken door hen te leren zacht te landen, zich te vermannen, en uiteindelijk weer op te staan.

Beschrijving van het programma

a) Bij de opname van de patiënt wordt een kinesitherapeutisch verslag opgemaakt: gerichte anamnese, functionele evaluatie (toestand van de spieren van de onderste ledematen en het osteoarticulaire stelsel), evaluatie van het evenwicht en het lopen.

b) Na het kinesitherapeutische onderzoek verloopt het programma als volgt:


1) 2 keer per week wordt een uur groepsles gegeven over "valpreventie"

2) alle andere dagen van de week:

2.1.Voor elk individu wordt een programma met gerichte oefeningen uitgewerkt dat steunt op de testresultaten.

- Evenwicht (open of gesloten ogen, verschillende soorten vloeren, oneffen oppervlakken).

- Lopen (afrollen van de voet, steun zoeken op de grond, baan afleggen, hindernissen overwinnen).

- Proprioceptie (massage van de voetzool met een tennisbal, oefeningen om de huidreceptoren van de voetzool te stimuleren).
- Coördinatie (ballen, zittend en staand, dissociatie).
- Overdracht, vallen en opstaan.

2.2. De ochtend wordt telkens afgesloten met een groepsles gymnastiek van 20 minuten waarin de aandacht gaat naar de versoepeling van de gewrichten, spierkracht, coördinatie en proprioceptie.

De groepssessies worden in een gezellige sfeer gegeven en creëren een groepsdynamiek. Bovendien ontstaat er een uitwisseling tussen patiënten en verzorgers: al spelend leren, evenwichtsverlies relativeren.

Dit multidisciplinaire ziekenhuisproject tracht ouderen niet alleen te helpen om hun bewegingsvrijheid te behouden of te herwinnen, maar ook om de strijd aan te binden met valangst die al te vaak verlammend werkt.

Bijkomende informatie:

Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan 32
1000 Brussel

Mr Aziz Zeraïdi
Kinesitherapeut in de geriatrie
Tel: 02 221 93 47
edierickx@klstjan.be

URL: http://www.belgadirect.be/template/'http://www.clstjean.be' http://www.clstjean.be http://www.klstjan.be