Gemeente Stadskanaal
Nieuwsberichten

30-09-2004
Persberichten 29 september 2004

Stadskanaal, 30 september 2004 Nummer: 59

College stuurt brief aan Tweede kamer

Het college van burgemeester en wethouders van Stadskanaal stuurt een brief aan de Tweede kamer. In de brief verzoekt het college aan de leden van de Tweede kamer der Staten Generaal om er bij de behandeling van de begroting op toe te zien, dat de middelgrote gemeenten voldoende mogelijkheden krijgen om hun regisserende rol op een goede manier te kunnen vervullen. Daarnaast wordt verzocht het stedenbeleid niet alleen te beperken tot beleid dat gericht is op de bekende 30 grote gemeenten maar uit te breiden met middelgrote gemeenten. Middelgrote gemeenten vormen een onmisbare schakel tussen grote stad en platteland. Deze gemeenten vervullen als centrumfunctie een belangrijke functie voor het omliggende gebied en leveren als zodanig een bijdrage aan het leefbaar houden van het platteland, zowel met betrekking tot het wonen, de werkgelegenheid als een veelheid aan voorzieningen.

De gemeente Stadskanaal is niet de enige gemeente die een signaal aan Den Haag afgeeft. Het Platform Middelgrote Gemeenten heeft alle leden van het Platform opgeroepen een brief te versturen.

De afgelopen jaren zijn er veel taken van het Rijk overgedragen aan de gemeenten. Voorbeelden daarvan zijn taken op het gebied van de Wet werk en inkomen en de Wet op de jeugdzorg. De gemeenten zijn bereid en in staat om deze taken op zich te nemen, mits zij de middelen die daarbij horen ook tot hun beschikking krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om geld maar ook om de bevoegdheid beslissingen te nemen. Bij de huidige kabinetsplannen zijn deze zaken onvoldoende of niet geregeld.

////

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Saskia Schaap van het team communicatie. Zij is telefonisch bereikbaar op het nummer 0599 -631 627