Technische Universiteit Delft

De opening van het collegejaar en alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

4-daagse cursus 'Strategisch voorraadbeleid en beheerplannen bij woningcorporaties'
30 september, 1 oktober en 4/5 november 2004 |
Plaats | Conferentiecentrum Kaap Doorn, Postweg 9, Doorn

Strategisch woningvoorraadbeleid staat in het middelpunt van de belangstelling. Corporaties zien zich geplaatst voor omvangrijke investeringen in de huidige woningvoorraad, terwijl zij onder meer te maken hebben met een groeiende concurrentie van de koopsector en van nieuwbouw, met klanten die om een hogere kwaliteit vragen, en met financiële en organisatorische randvoorwaarden. Al deze ontwikkelingen hebben consequenties voor het beleid van de corporatie.
Met het strategisch voorraadbeleid analyseert de corporatie de beleidsomgeving, interpreteert zij de marktontwikkelingen, wijkvisies en klantwensen, beoordeelt zij het corporatiebezit op verhuur- en exploitatierisico's en neemt zij besluiten over de gewenste omvang en samenstelling van de woningportefeuille. Met een gedifferentieerd huurbeleid, aan- en verkoop van huurwoningen, sloop en nieuwbouw, woningverbetering, een gedifferentieerd onderhoudsbeleid en wijk- en buurtbeheer stuurt de corporatie de omvang en samenstelling van de woningportefeuille in de gewenste richting. De gemaakte keuzen en aanvullende analyses leiden uiteindelijk tot beheerplannen waarin de concrete aanpak van woningen, complexen en woonomgeving staat aangegeven. De cursus gaat uitvoerig in op de producten van de beleidsontwikkeling, zoals: complexplannen, wijkvisies, huurbeleidsplannen, het strategisch voorraadbeleidsplan en beheerplannen. Tevens komt het proces waarmee het beleid tot ontwikkeling komt aan de orde en wordt aandacht besteed aan de samenhang tussen beleidsontwikkeling, informatievoorziening en de rol van de automatisering. Er wordt ruimschoots ingegaan op de implementatie van het voorraadbeleid binnen en buiten de organisatie. De rode draad van de cursus wordt gevormd door het 'stappenplan strategisch voorraadbeleid' van het Onderzoeksinstituut OTB.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Onderzoekscentrum OTB,
T: 015 278 3005,
F: 015 278 4422,
E: a.dersjant@otb.tudelft.nl