Ingezonden persbericht


Trefwoorden: terugwerkende kracht van rechtspraak, formele rechtskracht

Promotie mr. Robert E. Bakker

In de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Titel: Terecht, maar te laat: de werking in de tijd van verandering van bestuursrechtspraak". Promotores: Prof.dr. F.A.M. Stroink; Prof.dr. C. Flinterman, UU.

Donderdag 30 september 2004 16.00 uur

Dit boek gaat over de vraag in hoeverre op grond van verandering van bestuursrechtspraak verkregen rechten geldend kunnen worden gemaakt. Besproken worden de rechtsvormende rol van de rechter, de invloed hierop van de doorwerking van het internationale recht, rechterlijk overgangsrecht en vooral de vraag in hoeverre de formele rechtskracht in de weg staat aan daadwerkelijk rechtsherstel. Ten slotte wordt ingegaan op de vraag in hoeverre deze regel zelf de toets aan het internationale recht kan doorstaan. Belangrijkste conclusie is dat procedurele bepalingen in de meeste gevallen in de weg staan aan daadwerkelijk rechtsherstel, maar dat er tevens een toenemende tendens is waarbij in de Europese rechtspraak kritische kanttekeningen worden geplaatst bij het gebrek aan terugwerking van op Europese rechtspraak gebaseerde rechten.

De afdeling Communicatie en Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. pers@bu.unimaas.nl. De berichten van de UM staan op Internet www.unimaas.nl.