Ingezonden persbericht


Wat Expertmeeting Integraal Personeelsbeleid (IPB) Waar Park Plaza, Rokin 78 te Amsterdam
Wanneer Donderdag 30 september 2004
Voor wie Marktorganisaties in het primair- en voortgezet onderwijs Tijd 9.30 - 13.45
Door wie IPB Bureau Den Haag

Krijg inzicht in de werkelijke ondersteuningsbehoeften van het scholenveld bij de verdere invoering van IPB

De hoogtepunten uit het programma:

- Een onderzoeksprimeur! De meest markante uitkomsten uit het onderzoek van Ecorys naar de ondersteuningswensen in het PO & VO op een rij;
- Een drietal forumdiscussies met een scherp debat over de meest prangende issues uit het onderzoek met een vooraanstaand panel van ervaringsdeskundigen en vakinhoudelijke experts;
- Interactieve sessies over belangrijke IPB thema's uit de schoolpraktijk: Van deskundigheidsontwikkeling bij het (midden)management, het leggen van verbanden tussen IPB en andere gerelateerde aandachtsgebieden zoals lumpsum en kwaliteitszorg, grenzen aan veranderingsbereidheid en veranderingscapaciteiten van medewerkers tot integraliteit .
- Wat is de opbrengst van 4 jaar IPB? Wat heeft IPB opgeleverd als je de IPB doelstelling aan de doelstelling van onderwijs koppelt?
- Wat is er nodig om in de komende jaren het scholenveld op juiste wijze te ondersteunen bij de verdere invoering van IPB?
- Vorig jaar stelde de Inspectie dat "IPB op z'n kont lag". Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Is er weer sprake van beweging?

Dagvoorzitter
Gerard Evers, Hoogleraar Universiteit Tilburg en senior adviseur IVA

Doelgroep
De onderwijs ondersteunende organisaties, de opdrachtgever van het project; OcenW, IPB gerelateerde projectotrganisaties: SBO, SBL, NSA, Q5, Qprimair, NSA, WSNS+, landelijk pedagogische centra, nascholingsinstellingen, post hbo's en pabo's, schoolbegeleidings-diensten, organisatie adviesbureaus (organisatieadvies, training, coaching), de op HRM gespecialiseerde adviesbureaus.

Voor vragen kunt u contact opnemen met : Saskia Meijer, IPB Bureau Per telefoon op (020) 419.26.49 of per e-mail saskiameijer@wanadoo.nl

---- --
INSCHRIJFFORMULIER

Expertmeeting & slotmanifestatie Integraal Personeelsbeleid (IPB)

30 september 2004, Park Plaza Hotel Amsterdam

Is deze expertmeeting voor u interessant? Meldt u zich dan nu aan door deze pagina te faxen naar: (070) 335 16 56 tezamen met een kopie perskaart

Naam blad :........................................................................................................................ Naam :............................................................................................................dhr/mw Functie :....................................................................................................................... Afdeling :....................................................................................................................... Postbus :........................................................................................................................ Postcode/Plaats :....................................................................................................................... Tel. :....................................... Fax:......................................................................... E-mail :.......................................................................................................................

Handtekening :.........................................................................................

O JA, ik neem deel aan de expertmeeting IPB (ochtend 30.09.04) (IPB 01) O JA ik neem deel aan de lunch aansluitend aan de meeting (IPB 02) O JA ik neem deel aan de slotmanifestatie (middag 30.09.04) (IPB 03)

Meeting : Integraal Personeelsbeleid 2004
Locatie : Park Plaza Hotel, Amsterdam
Kosten : gratis op vertoon van perskaart (max. 1 journalist per blad)

Voor vragen kunt u contact opnemen met Violette van Empel, IPB Bureau, Integraal Personeelsbeleid Onderwijs, Bezuidenhoutseweg 251 - 253, 2594 AM DEN HAAG, Tel: (070) 331 52 51 Fax: (070) 335 16 56, E-mail: bureau@ipb-onderwijs.nl Een adreswijziging kunt u faxen naar (070) 335 16 56 of e-mailen naar info@ipb-onderwijs.nl

NB: 1. Het IPB Bureau behoudt zich het recht het programma aan te passen of te wijzigen indien de omstandigheden dit vereisen. 2. Na ontvangst van uw aanmelding zenden wij u een bevestiging en een routebeschrijving. 3. Annulering is uitsluitend schriftelijk mogelijk tot 1 week voor de expertmeeting. Vanaf deze datum bent u het volledige deelnemersbedrag ad E 65,- verschuldigd. Indien u onverwacht verhinderd bent is vervanging door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven, altijd mogelijk.

---- --
Wat 2de editie van de Integraal Personeels Beleid (IPB) award uitreiking Waar Park Plaza Hotel Amsterdam
Wanneer 30 september 2004
Voor wie Scholen in het Primair- en Voortgezet Onderwijs Door wie IPB Bureau Den Haag

IPB Award: wegens succes geprolongeerd!

Op donderdag 30 september aanstaande zal tijdens een sprankelende finale voor de tweede keer de IPB Award worden uitgereikt. Om op effectieve en tevens attractieve wijze de schoolvoorbeelden van goed integraal personeelsbeleid te traceren heeft het IPB Bureau in 2003 de IPB-Award ingesteld. De prijs dient tevens als blijk van waardering voor scholen met een uitstekend integraal personeelsbeleid.

De prijsuitreiking van de award zal dit jaar worden gekoppeld aan de slotmanifestatie IPB project. Deze 'finale' is het slot van de laatste fase van het IPB project. Een fase bedoeld om zorg te dragen voor een afrondende impuls ten behoeve van het onderwijsveld en verankering van de IPB thematiek binnen de 'dragende' organisaties, -werkgevers-, werknemers- en schoolleidersorganisaties. Om zo deze thematiek een vast onderdeel te laten worden van de dienstverlening van deze organsiaties.

Inhoud van de finale dag

De finale zal plaatsvinden op donderdag 30 september 2004, een dag waarop zowel de expertmeeting IPB voor markt ringorganisaties, als de slotmanifestatie van het IPB-project en de uitreiking van de IPB Award 2004 zullen plaatsvinden. De hoogtepunten uit het programma:

- Keynote lezing door Mw. M.J.A. van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;
- 8 praktijkverhalen van voorlopers op het gebied van IPB op een rij;
- (niet zalvende) terugblik en blik in de toekomst (oftewel onderwijsveld zonder en met IPB), gegevens van onderzoek (IPB-Monitor, Ecorys-onderzoek betreffende behoeften aan ondersteuning, vergelijking van een dergelijke ontwikkeling met andere branches bv. overheid) ;
- Evaluatie IPB-project naar inhoud, werkvorm en resultaten ;

IPB Award 2004
De afgelopen maanden hebben veel scholen zich al aangemeld voor de IPB Award verkiezing. Ook na de inzendtermijn kwamen de reacties nog binnen. Na het succes van de eerste IPB Award die in november 2003 werd uitgereikt in Amsterdam, komt er een vervolg. Meer dan 130 scholen reageerden afgelopen jaar op de oproep tot deelname. Ongeveer de helft slaagde er in binnen de gestelde criteria een project Integraal Personeelsbeleid aan de jury voor te leggen. De prijs leverde veel informatie op over de ontwikkeling van IPB binnen het Nederlands onderwijs.

De prijsuitreiking was naar behoren: sprankelend, amusant en informatief. De genomineerde scholen mochten hun project presenteren, waarbij het (dwingend) verzoek af te zien van beamer en laptop onvermoede creatieve krachten losmaakte. De IPB Award 2004 is wederom een initiatief van het IPB Bureau in Den Haag en wordt ondersteund door het VSWO, de schoolleidersorganisaties en de personeelsvakorganisaties. De coördinatie ligt evenals vorig jaar in handen van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP).

Twee categorieën

De IPB Award 2004 bestaat uit een geldbedrag van E 10.000,= dat de winnende school naar eigen inzicht mag besteden. Er zijn twee hoofdcategorieën: basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Een deskundige jury selecteert de genomineerden en wijst na de presentaties de winnaars aan.

Extra prijzen

Naast de prijzen in de hoofdcategorieën voor PO en VO zijn er twee gesponsorde prijzen omtrent een actueel thema. Elk van deze prijzen bedraagt E10.000,=.

De BIO Award (Beroepen In het Onderwijs) wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL), die met de prijs het werken aan de professionele ontwikkeling van onderwijspersoneel wil aanmoedigen en belonen.

De tweede extra prijs is de'IPB en een kleurrijke organisatie' award. De drijvende kracht hier achter is het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Deze prijs betreft de vorming van multiculturele onderwijsteams en het optimaal functioneren hiervan. Wanneer een organisatie 'kleurrijk' wil zijn dan dient bij het toepassen van IPB-instrumenten dit thema daarbij aan de orde te komen.

Overtuigd van eigen kunnen

Niet veranderd zijn de kernbegrippen van integraal personeelsbeleid: ontwikkeling, wisselwerking en vernieuwing. Ontwikkeling van individuele werknemers in alle geledingen, maar ook van de school als organisatie. En vooral de wisselwerking tussen deze twee.

Sponsors

De IPB Award 2004 wordt mede mogelijk gemaakt door: Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt, Stichting Beroepskwaliteit Leraren, EDI, APS De Roo Interim, Samenwerkingsverband Magistrum, Nes/Ocom en Octaaf, Den Haag Media Groep, Kuiper + Company en E&S Advies en Management.

Aanwezigen (circa 200)

Vertegenwoordigers van de scholen die genomineerd zijn voor de IPB Award 2004 (ca. 140), vertegenwoordigers van de onderwijs (ondersteunende) instellingen (1e ring : dragende organisaties (directie en IPB-adviseurs), 2e ring nascholingsinstituten, LPC's, schoolbegeleidingsdiensten), de opdrachtgever (OC&W), politici (kamerleden) met onderwijs in de portefeuille, sponsoren, adviseurs van omringende projecten (ISIS, Q5, SBL etc.), pers, personen die bij het project betrokken zijn geweest (regiegroep, managementgroep, voormalig projectleider, ontwerpers instrumenten IPB, leden van de toenmalige klankbordgroepen voor PO en VO), Inspectie v/h Onderwijs, Ecorys-Nei, Research voor Beleid.

Jury
De jury bestaat uit vijf vooraanstaande leden die diverse maatschappelijke sectoren, waaronder politiek, bedrijfsleven, media en onderwijs vertegenwoordigen.
- De heer J. Franssen, Commissaris der Koningin van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van het SBO.
- Mevrouw A. Kil Albersen, Voorzitter Samenwerkingsorgaan Beroepskwaliteit Leraren (SBL).
- De heer Prof. Dr. M. Vermeulen, Hoogleraar Scholing en Arbeidsmarktvraagstukken in het hoger onderwijs aan de Open Universiteit - Ruud de Moor Centrum.
- Mevrouw drs. C. Vogelaar, Voorzitter van Raad van Commissarissen van Unilever en voorzitter van de Brancheorganisatie van private reïntegratiebedrijven Borea.
- De heer Prof. Dr. E. Verbiest, Lector Fontys Hogeschool Tilburg.

Voor vragen kunt u contact opnemen met : Saskia Meijer, IPB Bureau

Per telefoon op (020) 419,26.49 of per e-mail saskiameijer@wanadoo.nl

---- --