Universiteit van Amsterdam

De optimale duur van behandeling met vitamine K antagonisten


Promotie Geneeskunde


donderdag 30 september 12.00 uur

Na diep-veneuze trombose of longembolie worden patiënten drie tot zes maanden behandeld met vitamine K antagonisten die de bloedstolling remmen. Over de optimale duur van de behandeling is discussie. Mirjam Locadia onderzocht de impact van de behandeling en de eventuele bijwerkingen op het dagelijks leven van de patiënt. Er blijkt geen verschil te zijn in de kwaliteit van leven tussen patiënten die drie en patiënten die zes maanden met vitamine K antagonisten behandeld werden. Hoewel verlenging van de duur over het algemeen de levensverwachting iets verhoogt, zal dit niet altijd opwegen tegen de nadelen van de behandeling. Daarom zou de duur afgestemd moeten worden op de voorkeur van de patiënten. Die varieert sterk, blijkt uit dit onderzoek.

Mw. M. Locadia: Treatment with vitamin K antagonists: patients quality of life, valuations and adherence. Promotoren zijn prof. dr. P.M.M. Bossuyt en prof. dr. M.H. Prins (UM).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.