Universiteit van Amsterdam

Inheems recht in Bolivia


Promotie Rechtsgeleerdheid


donderdag 30 september 13.00 uur

René Orellana Halkyer onderzocht de ontwikkeling van inheems recht in Quechua-sprekende gemeenschappen in Bolivia. Hij laat zien hoe de leiders van deze gemeenschappen eigen vormen van organisatie en rechtspraak ontwikkelen, waarbij ze gebruikmaken van statelijke vormen van bestuur en recht. Hij registreerde talrijke lokale rechtszittingen waarin uiteenlopende conflicten werden behandeld. In de manier van beraadslagen en beslissen over zulke conflicten bleken zich vormen van rechtsbedeling te ontwikkelen die een menging zijn van enerzijds statelijke en anderzijds lokale, inheemse beginselen en werkwijzen en daardoor een hybride karakter hebben. Ook stelt Orellana Halkyer vast dat dit eigen recht tegenwoordig te boek wordt gesteld en wordt uitgedrukt in juridisch-technische en bureaucratische taal. Dit leidt tot een zekere formalisering van rechtsprekende organen en van de praktijk van de lokale rechtsbedeling. Zodoende proberen de leiders de leden van hun gemeenschap te binden aan bepaalde lokale organen, procedures, normen en instituties.

R. Orellana Halkyer: Interlegalidad y campos jurídicos. Discurso y derecho en la configuración de órdenes semiautónomos en comunidades quechuas de Bolivia. Promotor is prof. mr. A.J. Hoekema.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.