Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 14 September 2004

Peter Pontiac exposeert in Nederlands Stripmuseum Groningen

Werk grootmeester undergroundstrip te bewonderen vanaf 30 september

30 september a.s. opent het Nederlands Stripmuseum Groningen een expositie over de grootmeester van de undergroundstrip, Peter Pontiac. De expositie vindt plaats op de bovenste verdieping van het leukste museum van Nederland. Peter Pontiac is een zeer gewaardeerd Rock 'n Roll kunstenaar. Hij heeft al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Stripschapsprijs voor zijn hele oeuvre in 1997. Tijdens de expositie komt werk uit zijn uitgebreide collectie aan bod. Uiteraard kunnen bezoekers in het Stripmuseum ook nog genieten van bekende striphelden als Erik de Noorman, Jan Jan's en de Kinderen en Agent 327.

Geïnspireerd door popmuziek
Peter Pontiac (1951), geboren in Beverwijk, begon zijn carrière midden jaren zeventig. Zijn werk is beïnvloed door de Amerikaanse undergroud comix movement en R. Crumb in het bijzonder. Door de jaren heen heeft hij o.a. werk gepubliceerd in het eigenzinnige "Tante Leny presenteert" en het blad Hitweek/Aloha. Ook in Oor en Muziekexpres is op popmuziek geïnspireerd werk van hem verschenen. Tegenwoordig is hij de vaste tekenaar van het NRC. In 1997 heeft hij een prijs voor zijn hele oeuvre gekregen en in 2001 de Stripschapspenning voor zijn autobiografische graphic novel 'Kraut' over zijn vader. Met dit boek verwierf Peter Pontiac bekendheid bij het grote publiek. Ander belangrijk werk van Peter Pontiac is de punkroman 'Requiem Fortissimo'. Naast de wisseltentoonstelling van Peter Pontiac is in het museum ook een tijdelijke tentoonstelling over 'de familie Doorzon' van Peter de Jager te bewonderen.

Het leukste museum van Nederland
De vaste collectie van het museum draait om de Nederlandse striphistorie. In het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men kennis maken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. Jan, Jans en de kinderen ontvangen de bezoekers in hun huiskamer die vervolgens tot leven komt. De stripfamilie vertelt alles over de geschiedenis van de strip in Nederland.

Striphistorie
In het museum komt men alles te weten over de allereerste strips in de wereld. Bovendien heeft de strip door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo maakt de bezoeker een reis van de eerste hiërogliefen tot de modernste computeranimaties.

Leuk voor stripfanaten, volwassenen en kinderen
De collectie rondom diverse Nederlandse stripfiguren is opgedeeld in speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en echte kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de echte kenners zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen. Men vindt de collectie in het Striplabyrint waar iedere bezoeker een bijzondere ontdekking beleeft.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-317840. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (