Socialistische Partij

Socialisme - What's left?

Falende ministers nemen fraudebestrijding niet serieus

30-09-2004 * Uit het rapport "Opsporing en vervolging van fraude" van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de verantwoordelijke bewindspersonen tot nu toe falen om de opsporing en vervolging van fraude voldoende te verbeteren. SP-Kamerlid Jan de Wil wil daarom op korte termijn een debat hierover met de verantwoordelijke bewindspersonen Donner (Justitie), Wijn (Financiën), Van Hoof (Sociale Zaken), en Brinkhorst (Economische Zaken).

Volgens de Rekenkamer is de pakkans voor fraudeurs laag en worden nog steeds veel te veel zaken geseponeerd door het Openbaar Ministerie. De aanpak van werkgeversfraude met premies is zelfs verder verslechterd. De voornemens van de betrokken bewindspersonen om hierin verbetering te brengen, zijn volgens de Rekenkamer onvoldoende. Volgens de Rekenkamer heeft opsporing en vervolging van fraude nog steeds te weinig prioriteit.

SP-Kamerlid Jan de Wit is geschrokken van de harde conclusie van de Rekenkamer. Vorig jaar lukte het de SP nog tijdens een groot fraudedebat om het kabinet te overtuigen dat de fraudeaanpak moest verbeteren. Jan de Wit: "Blijkbaar moeten we echt hardere afspraken maken met de betrokken bewindspersonen. De pakkans bij fraude moet verhoogd worden en er dient minder vaak geseponeerd te worden door het OM. Ook moet er één loket komen voor de melding van de zogenaamde horizontale fraude, waaronder pinpas- en verzekeringsfraude."

Vandaag nog weigerde minister Brinkhorst van Economische Zaken de Nma gegevens over frauderende bouwbedrijven te laten overhandigen aan staatssecretaris Wijn van Financien. Wijn wil deze bedrijven kunnen vervolgen voor belastingfraude. De Wit: "Dit illustreert hoe dit kabinet faalt bij de aanpak van fraude. Als een woonwagenkamp ontruimd moet worden, kunnen ze wel goed samenwerken maar bij de aanpak van frauderende bouwbedrijven lukt dat niet."