Gemeente Almere

Raad onderzoekt subsidies

De Rekenkamer van de gemeenteraad biedt op donderdag 30 september 2004 haar tweede onderzoeksrapport getiteld Verdeel en Beheers aan de voorzitter van de raad, mevrouw Annemarie Jorritsma, aan. De Rekenkamer heeft dit keer onderzoek gedaan naar het proces rond subsidieverstrekking.

De Rekenkamer was benieuwd naar de omvang en de aard van de voor 2002 aangevraagde subsidies, de beheersing van de risicos van het verstrekkingsproces en inzicht in de effectiviteit van de verstrekte subsidies.

Uit het onderzoek blijkt dat er verbeteringen nodig zijn om de risicos in het subsidieverstrekkingsproces te beheersen. Verder blijkt er beperkt inzicht in de effectiviteit van de subsidies te zijn. Een belangrijke aanbeveling van de Rekenkamer is de administratie van het subsidieproces zodanig in te richten dat de gemeenteraad geïnformeerd kan worden over de omvang en de aard van de subsidies. Verder adviseert de Rekenkamer dat de gemeentelijke diensten eenduidig omgaan met subsidiëring en sponsoring. En dat ook andere betalingen waarvan de doelstelling min of meer gelijk is aan een subsidie onder de werking van de Algemene Subsidieverordening gaan vallen.