Novem

30-09-2004
Introductie EnergieOnderzoek Subsidie

Energie Onderzoek Subsidie

Wat vooraf ging...

In 2001 is het ministerie van Economische Zaken gestart met de herziening van het onderzoeksbeleid. Hiervoor waren verschillende redenen zoals de liberalisering van de energiemarkt, toenemende internationalisering en een veranderende positie van de overheid. De herziening heeft geleid tot een nieuwe strategie. De belangrijkste hoofdlijnen zijn:

1. focus van het publiek gefinancierde energieonderzoek op een beperkt aantal thema's;

2. efficiëntere inzet van de beschikbare middelen;
3. versterking van de internationale samenwerking.

R&D-portfolio
In 2002 is aan marktpartijen en kennisinstellingen gevraagd wat de speerpunten van het energieonderzoek zouden moeten zijn. Daarvoor werd gevraagd hoe goed een zestigtal door betrokkenen zelf onderscheiden opties scoorden op de criteria:

* bijdrage aan een duurzame energiehuishouding (in 2010 en 2030);
* kennispositie voor deze optie in Nederland.

De gegevens van deze marktconsultatie zijn verwerkt en dan ontstaat de R&D-portfolio.Om de speerpunten beter hanteerbaar te maken zijn ze gegroepeerd in thema's:

* Energie-efficiency in de industriële en agrarische sector
* Biomassa

* Nieuw gas/Schoon fossiel

* Gebouwde omgeving

* Opwekking en Netten.

Instrumentenschets
Om invulling te geven aan de strategische hoofdlijnen heeft Energie Onderzoek Subsidie ook een opzet voor nieuwe instrumenten gemaakt. Accent hierbij ligt op stimulering van het langere termijn onderzoek en op demonstratieprojecten. Daarvoor is Energie Onderzoek Subsidie: de Lange Termijnregeling opgezet. En is een Demonstratieregeling opgezet. Tevens is aansluiting gezocht bij de instrumenten van het algemene innovatiebeleid. Bestaande regelingen (Energiebesparing door Innovatie (EDI) en Duurzame Energie Nederland (DEN)) zullen geheel of gedeeltelijk opgaan in deze nieuwe instrumenten. Het al bestaande Nieuw Energie Onderzoek (NEO) heeft slechts een kleine aanpassing nodig.

Over deze site
Op deze website kunt u de achtergronden lezen van de regelingen, de bijbehorende Staatscourantpublicaties en overige officiële stukken vinden om een aanvraag in te dienen.