Gemeente Hoorn


Wethouder Tonnaer opent Brede School-project in Grote Waal

Persbericht d.d.: 28 september 2004

Op donderdagochtend 30 september verricht wethouder R. Tonnaer om 10.10 uur in wijkcentrum Grote Waal de officiële aftrap van het Brede School-project in de wijk Grote Waal. Het project is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de drie basisscholen De Zonnewijzer, Ichthus, Jules Verne en wijkcentrum Grote Waal van Stichting Netwerk. De stichting voert de coördinatie van het project.

Een van de doelen van het project is de ouderbetrokkenheid van ouders bij de schoolloopbaan van hun kinderen te vergroten. Daarnaast wordt de deskundigheidsbevordering voor de professionals in de wijk aangepakt om de communicatie met ouders, waar nodig, te verbeteren. Een studiedag hierover staat gepland in november van dit jaar. Het project wordt tijdelijk gefinancierd door de gemeente Hoorn.

Behoefteonderzoek
Als eerste actiepunt van het plan is in april van dit jaar een behoefteonderzoek uitgevoerd onder alle ouders van de drie basisscholen in de wijk. Voorafgaand aan een enquête is een serie panelgesprekken gevoerd met ouders en leerkrachten van de basisscholen. Via een enquête konden ouders reageren op verschillende onderwerpen zoals hun betrokkenheid bij de school op dit moment, de reputatie van de school, hun wensen ten aanzien van opvang, voorlichting en hun belangstelling voor een gericht cursusaanbod. De respondenten geven aan vooral belangstelling te hebben voor een cursus met een opvoedkundig karakter. De respons van het onderzoek bedroeg 53%. De resultaten worden bij de opening kort gepresenteerd door bureau Dulmers, voorafgegaan door een korte inleiding over het project door Stichting Netwerk.

De onderzoeksresultaten vormen belangrijke bouwstenen voor het activiteitenaanbod richting ouders in het vervolgtraject. Kenmerkend voor dit plan, is de wijkgerichte samenwerking van de scholen en instellingen in de wijk. Het project is een uitwerking van de kadernotitie Brede School, die door de gemeenteraad is vastgesteld. Het project is een goed voorbeeld van samenwerking en integraal werken in de aanpak van onderwijsachterstanden voor andere wijken in Hoorn.
---