Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 40

donderdag 30 september 2004

Reactie College op Regionaal Verkeers- en Vervoersplan. Het College van B & W heeft gereageerd op het ontwerp Regionaal Verkeers- en Vervoersplan (RVVP) van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA). Het College vraagt vooral aandacht voor de aanleg van de voor Zaanstad belangrijke verbinding naar de bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal, de Zuidelijke Randweg, tussentijdse oplossingen voor het gebied waar de verbinding van de A8 met de A9 is gepland, het mogelijk doortrekken van de Noord-Zuidlijn van Amsterdam naar Zaanstad en de samenwerking met het ROA en provincie waar het gaat om het fietsnetwerk in de regio. Voor Zaanstad zijn ook het goederenvervoer over water, de capaciteitsvergroting van de Zaanlijn en het verbeteren van de oost-west autoverbindingen door middel van ongelijkvloerse kruisingen voor het College belangrijke aandachtspunten. In het ontwerp is niets meer terug te vinden over de verbinding van de A8 met de A9. Waar in eerdere concepten nog sprake was tussentijdse oplossingen tot de mogelijke aanleg na 2020. In het ontwerp zijn zowel de aanleg, maar ook de eerder bepleite tussentijdse oplossingen voor bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in het gebied A8-A9 niet meer opgenomen. Het College vindt dit zeer teleurstellend. De reactie is een aanvulling op al eerder door Zaanstad geventileerde standpunten. Zo heeft de gemeenteraad al in een eerder stadium gereageerd en werd er door het ROA op 15 september een inspraakbijeenkomst in het Zaantheater georganiseerd.

Bestemmingsplan Kalf naar gemeenteraad
Het bestaande behouden, een regelingen voor bergingen van de woonboten en aanpassing van het oorspronkelijke groenplan, dat zijn de ingrediënten van het bestemmingsplan `Kalf` dat het college voorlegt aan de gemeenteraad. Zaanstad is bezig een groot aantal verouderde bestemmingsplannen te vernieuwen. Het Kalf behoort daartoe.De gemeente organiseerde indertijd een informatieavond over het bestemmingsplan. Daarnaast was er de wettelijke mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Er is op brede schaal gebruik gemaakt van beide mogelijkheden. De inspraakreacties hebben ook geleid tot aanpassingen van het ontwerp bestemmingsplan. Zo is er een overgangsregeling opgenomen voor bergingen en schuurtjes van woonschepen. Nu zijn er op de Braakdijk schuurtjes en bergingen neergezet. De gemeente wilde oorspronkelijk in het bestemmingsplan opnemen dat alleen drijvende bergingen toegestaan zijn. Dat is nu veranderd. Voor de woonschepen die er al lagen blijft de situatie onveranderd. Nieuwkomers mogen echter geen schuren of bergingen mee realiseren op de Braakdijk. Al in de ontwerp fase van het bestemmingsplan werden de opmerkingen over het groen in de wijk ter harte genomen.

Lobby zuidelijke randweg
Burgemeester en Wethouders willen de lobby rondom de Zuidelijke Randweg richting provincie, rijk en ROA verstevigen. Hiertoe worden verschillende organisatorische maatregelen genomen. De maatregelen passen in het streven van de gemeente Zaanstad om haar lobby- en subsidieverwervingstrajecten gedegen aan te pakken.

Bedrijvenpark Hoogtij
De gemeente zal met Duinweg Investerings mij een exploitatieovereenkomst sluiten om een klein gedeelte van de gronden in bedrijvenpark Hoogtij te ontwikkelen. De afspraken die de gemeente met andere marktpartijen in het gebied heeft gemaakt met betrekking tot duurzaamheid en financiële bijdragen zijn ook in deze exploitatieovereenkomst opgenomen.

Verder nam het college een besluit over:

* intrekking pc privé-rekening

* waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) voor de periode 1 oktober 2004 t/m januari 2007
art. 19 . aanvraag bouwvergunning eerste fase locatie Dorpsstraat 290 Assendelft

* art. 19. woonboerderij Veldweg 101 te Westzaan
* subsidieaanvraag m.b.t. wonen, welzijn en zorg bij provincie voor invoering van woonzorgzones