Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Uitreiken Koninklijke Onderscheidingen aan de gouden medaillewinnaars van de Paralympische Spelen, Athene 2004.
Promenadehotel Den Haag, 30 september 2004
Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Beste sporters, Dames en heren,

Vandaag is een bijzondere dag.
Een dag als vandaag zullen jullie niet snel vergeten, dat is zeker. Vandaag staan we uitgebreid stil bij de prestaties die jullie in Athene hebben geleverd. Dat betekent dat jullie toespraken te horen krijgen, interviews moeten geven, op de foto gaan en vele handen moeten schudden.
En het betekent dat we straks bij de koningin op bezoek gaan. Kortom, vandaag willen heel veel mensen duidelijk maken dat wat jullie hebben gepresteerd bijzonder is. Jullie hebben je krachten gemeten met de beste sporters van de wereld en zijn uiteindelijk geëindigd op de derde, de tweede of zelfs de eerste plaats. Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat er geweldige prestaties zijn geleverd. Dat er met minimaal verschil soms werd gewonnen of verloren. Dat dromen in vervulling gingen en soms uit elkaar spatten.
Kortom, ik heb twee weken genoten van topsport.

Samen zijn jullie goed voor 29 medailles.
Daarmee eindigde Nederland op de 27e plaats in het eindklassement. Dat is lager dan vier jaar geleden, maar het maakt jullie prestaties er niet minder om. Het geeft, volgens mij, voornamelijk aan dat de concurrentie de laatste jaren fors is toegenomen.

Maar desondanks moeten alle topsporters, ook die in China, nog steeds rekening houden met de kracht van onze toppers!
Ik maak dan ook graag van deze gelegenheid gebruik om de prestaties van een aantal toppers extra voor het voetlicht te brengen.

Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Vijf gouden medailles hebben jullie de afgelopen weken gewonnen. En eerlijk is eerlijk, de eerste gouden medaille was erg bijzonder. Niet alleen omdat daarmee de spanning werd gebroken, maar vooral door de manier waarop. Niemand had namelijk op deze medaille gerekend. De winnaar zelf ook niet. Niet waar Kenny van Weeghel? Kenny, wil je even naar voren komen?

Je deed mee aan drie afstanden en zelf beschouwde je de 400 meter wheelen als de minste. Maar uitgerekend op deze afstand won je het goud. In een adembenemende strijd wist je je Japanse en Canadese belagers nét van je af te houden. Ik moet zeggen dat het zweet in mijn handen stond.
En niet alleen bij mij!

Zelf zei je al over de wedstrijd: "Het was gewoon ogen dicht en GAAN, GAAN, GAAN!" En je ging... en hoe!
Niemand kon jou bijhouden!
Kenny, als ik jouw erelijst bekijk, kan ik maar tot één conclusie komen: je bent een geweldige sportman. Vier jaar geleden tijdens de Paralympische Spelen viel je nog net buiten de prijzen, maar vlak daarna kreeg je de smaak van het winnen goed te pakken. Je bent inmiddels zelfs gestopt met je studie om je volledig aan de sport te wijden.

Een greep uit de lijst waaruit duidelijk blijkt dat je de laatste jaren vooral grossiert in 1e plaats noteringen:

1e werd je onder meer op de 100 meter tijdens de WK's in 2003 en 2002. 1e werd je ook op de 200 meter tijdens het EK van 2003 en 2001 én het WK van 2003. En voor de afwisseling won je ook goud op de 400 meter tijdens het EK van vorig jaar.

Zonder meer een indrukwekkende lijst.

En daar heb je tijdens deze spelen, naast het goud, nóg het een en ander aan toegevoegd: brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter.

Kenny; het heeft daarom hare Majesteit de koningin behaagd om je te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Dan wil ik nu graag een ijzerstek duo naar voren roepen. Twee mannen die duidelijk hebben gemaakt dat één plus één soms meer is dan twee. Want wat Tonnie Heijnen en Gerben Last in het dubbelspel tafeltennis hebben laten zien, oversteeg hun kracht en kwaliteit van het enkelspel. En daardoor werden jullie de terechte winnaars van de landenwedstrijd.

Tonnie en Gerben, willen jullie allebei even naar voren komen.

Ik las ergens dat jullie op 2 september zijn uitgezwaaid door de leden van jullie Zwolse tafeltennisvereniging Flits en dat de gemeenten Zwolle toen al liet weten trots op jullie te zijn. Letterlijk stond er dat jullie "een positieve uitstraling hebben op zowel de top- als de breedtesport in Zwolle". Ik denk dat ze in Zwolle nu helemaal trots op jullie zijn. En terecht.

Want neem nu Gerben Last.
Nog maar 18 jaar is hij en nu al aan de top van een sport die je tot op behoorlijk gevorderde leeftijd kunt beoefenen.

Ik ben dan ook benieuwd, Gerben, wat we de komende tijd nog van je gaan horen. Inmiddels sta je stevig in de toptien van zowel de Europese- als de wereldranglijst. Deze prijs zal die positie alleen maar sterker maken.

Net als veel andere topsporters ben je een tijdje zoekende geweest naar de sport die het beste bij je paste. Want eigenlijk is voetbal jouw favoriete sport, maar helaas kun je die door jouw handicap, twee klompvoeten, niet goed beoefenen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en je bent toen maar voetbaltrainer geworden. Dat spreekt me erg aan: als je iets niet kunt, ga je niet bij de pakken neerzitten, maar zoek je iets wat er veel op lijkt en wat wél kan!

Met die mentaliteit ben je ook als tafeltennisser aan de top gekomen en heb je nu die prachtige gouden medaille gewonnen

En over mentaliteit gesproken, ik denk dat jouw clubgenoot Tonnie Heijnen daarin een voorbeeld voor elke Nederlander kan zijn.

Tonnie, op 26 mei in 2002 kreeg je een vreselijk auto-ongeluk waardoor je je rechter onderbeen moest missen. Een klap die de meeste mensen niet snel zouden overwinnen. Maar jij accepteerde verbluffend snel de consequenties van je handicap en ging gewoon verder waar je gebleven was vóór het ongeluk: tafeltennissen op top niveau. Vijf dagen na het ongeval schijn je al gezegd te hebben: `Ik wil weer gaan tafeltennissen op topniveau en wie weet haal ik de Olympische Spelen.'

Wie zo'n mentaliteit bezit, moet gewoon ijzersterk zijn. Toespraak Daar kwam jouw werkgever ook achter.
Die had jou, na het ongeluk al in de WAO willen plaatsen. Jij dacht daar totaal anders over en je werkt intussen al weer enige tijd gewoon weer fulltime. En van aanpassingen wil je niks weten, heb ik gehoord. Je doet alles met je prothese: autorijden, hinkelen, traplopen.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 4 -

Je bent, kortom, een bijzondere sportman waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen!

Beste Gerben en Tonnie, jullie aansprekende sportprestaties hebben er toe geleid dat het hare Majesteit de koningin heeft behaagd om jullie te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Toespraak


---- --