Gemeente Dordrecht


Opening beiaardschool

Vanwege de opening van het eerste officiële cursusjaar van een nieuwe HBO-opleiding wordt donderdagavond 30 september om 19.00 uur een beiaard-concert gegeven in de Torenhal van de Grote Kerk. Aan het concert wordt medewerking verleend door het Russisch Barok Ensemble 'Trio Sonata' uit Saratov. Om kwart voor acht mogen vrijwilligers mee de toren op om zelf de zware klokken van de Dordtse Dom te luiden. Aansluitend bespeelt stadsbeiaardier Boudewijn Zwart de grote beiaard in een Open Torenconcert met een selectie uit het CD-repertoire. Wethouder J. Spigt zal deze nieuwe CD met Dordtse Torenmuziek die avond presenteren. Het Carillon Instituut Nederland is een nieuwe HBO-opleiding en opgericht door de Dordtse stadsbeiaardiers Henry Groen en Boudewijn Zwart. De opleiding is speciaal bedoeld voor muziekstudenten die het beiaardierschap als beroep willen gaan uitoefenen. De praktische lessen worden gegeven door Boudewijn Zwart. Tijdens de ziekte van Henry Groen worden voor de lessen in campanologie (kennis van geschiedenis en stemming van klokken) vervangers ingeschakeld. De theoretische lessen worden gedoceerd aan de Hogeschool voor Muziek 'Bourdon'. De lessen worden gegeven op het studieklavier in 't Klockhuys onder aan de voet van de toren van de Grote Kerk in Dordrecht.

Het nieuwe Carillon Instituut is naast de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort de tweede beiaardiersopleiding in Nederland en de vierde opleiding in Europa. Op het moment zijn vijf studenten ingeschreven. Hoewel het hier om een kleinschalige onderwijspoot gaat, is de gemeente Dordrecht toch blij met het feit dat het nieuwe instituut de stad Dordrecht heeft uitgekozen als thuisbasis. Daarmee wordt de unieke positie van Dordrecht als klokkenstad ­ met het grootste carillon van Europa ­ opnieuw benadrukt.

Tijdens het openingsconcert van het eerste cursusjaar wordt tevens de nieuwe CD 'Torenmuziek Dordrecht, vol. 8' gepresenteerd. Deze CD bevat werken van de Vlaamse componist en beiaardier Jef Denyn (1862-1941), de oprichter van de beiaardschool in Mechelen. Daarnaast worden werken gespeeld van componisten die aan de Mechelse school hebben gestudeerd. Tijdens het presentatieconcert is de CD tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar. De CD vanaf vrijdag te koop in het winkeltje van de Grote Kerk en bij Muziekhandel Spiering in de Voorstraat.