Ingezonden persbericht


STUDIO NMO, DONDERDAG 30 SEPTEMBER 2004 TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM

Turkije, toetreding & remigratie

Op 6 oktober zal de Europese Commissie haar rapport over de voortgang van de hervormingen in Turkije publiceren. De nieuwe Turkije-rapporteur Camiel Eurlings (CDA) zal namens het Europarlement de bevindingen van dit rapport beoordelen. Studio NMO interviewt hem over de stand van zaken en de onenigheid binnen de Europese christen-democraten over toetreding van Turkije.

Hoe groot de verschillen met Europa zijn, blijkt ook uit het aantal mensen dat voorgoed terugkeert naar Turkije. De Remigratiewet, die sinds 1986 in een terugkeerregeling voorziet, ziet een stijging in het aantal aanvragen van Turkse Nederlanders om hun nationaliteit op te geven en een nieuwe poging te wagen in het oude vaderland.

Waarom zijn ze teleurgesteld in Nederland? Wat hopen ze in Turkije te bereiken? Wat gebeurt er als het ook daar tegenvalt? In Studio NMO te gast consulente Nur Ozen-Kaya (Nederlands Migratie Instituut) over het retourtraject en een portret van Evaz Eser, in 2001 voorgoed teruggekeerd naar Turkije, in 2002 als retour-remigrant teleurgesteld weer aangekomen in Nederland.

NB. DE NEDERLANDSE MOSLIM OMROEP ZENDT IN HET NIEUWE SEIZOEN UIT OP NIEUWE TIJDEN:

VANAF 6 SEPTEMBER 2004 IEDERE DINSDAG, DONDERDAG & VRIJDAG TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM