Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/09/04 Koningin ontvangt Europa Nostra

Hare Majesteit de Koningin ontvangt donderdagavond 30 september op Paleis Noordeinde een delegatie van Europa Nostra, de Europese federatie van erfgoedverenigingen. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Henrik van Denemarken, voorzitter van Europa Nostra, is bij de ontvangst aanwezig.

Europa Nostra houdt van 29 september tot en met 2 oktober 2004 haar najaarsconferentie in Den Haag. Mede met het oog op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie vindt op 1 oktober een openbaar forum plaats met als thema 'Cultural Heritage and Education - A European Perspective'.

Europa Nostra onderschrijft de stelling dat de recente uitbreiding van de Europese Unie meer dan ooit beroep doet op de bindende kracht van een gemeenschappelijk cultureel erfgoed. Voor een sterker gevoel van Europees burgerschap is verankering in een gemeenschappelijk cultureel verleden onontbeerlijk. Doelgericht onderwijs op lagere en middelbare scholen kan ertoe bijdragen dat nieuwe generaties bewust worden van de verscheidenheid en de eenheid die het culturele erfgoed op het Europees continent kenmerken.
Tegen deze achtergrond zullen betrokkenen uit diverse Europese landen tijdens het Forum hun ervaringen en ideeën uitwisselen op het gebied van erfgoedonderwijs.

Op het programma staan tevens de vertoning van de film 'Jugendstil in Den Haag' en een tentoonstelling van erfgoed-educatie projecten.