Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Leiderdorp, 29 september 2004

Woonlocatie Octogoon viert tienjarig jubileum
Tien jaar ervaring in begeleiding van mensen met hersenletsel

Octogoon, een woonvorm voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in Leiderdorp, bestaat tien jaar. Op 30 september staat ze daar bij stil tijdens een feestelijke bijeenkomst voor bewoners, familie en personeel. Dan presenteert Octogoon een jubileumboekje over verleden, heden en toekomst van de woonvorm.
Octogoon is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep.

Bij de start in 1994 was Octogoon een unicum in Nederland. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel bestond indertijd amper gespecialiseerd woonaanbod. Inmiddels is er in Octogoon, maar ook op andere plaatsen in het land, veel kennis en ervaring opgedaan. "Omdat er bij de start weinig bekend was over de begeleiding van mensen met niet-aangeboren hersenletsel, hebben we zelf veel uit moeten zoeken en uiteindelijk een methodiek gevonden om goede begeleiding te kunnen geven", vertelt locatiehoofd Anneke Bezuijen in de jubileumuitgave. "Ik vind dat de medewerkers van Octogoon er goed in geslaagd zijn om de cliënten op een juiste wijze te benaderen. Er is groei ontstaan. Cliënten zijn zelfstandiger geworden en hebben een groot verwerkingsproces moeten doorlopen. Het team van Octogoon heeft geleerd hier goed mee om te gaan."

Niet-aangeboren hersenletsel
De meeste bewoners van Octogoon hebben in hun jeugd hersenletsel opgelopen, bijvoorbeeld door een ongeluk of een hersenbloeding. Dit heeft ingrijpende gevolgen gehad. Hun leven is niet meer te vergelijken met het leven dat zij leidden voor zij hersenletsel opliepen. Mensen kunnen last hebben van geheugenproblematiek, depressie, onvoldoende inzicht in hun eigen functioneren of zijn snel van slag bij onduidelijkheid. De bewoners hebben daardoor intensieve begeleiding nodig. "Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig", vertelt Anneke Bezuijen. "We werken in wisselende diensten met een team van tien vaste medewerkers en een aantal invalkrachten. Elke bewoner heeft een eigen persoonlijk begeleider. Die zorgt ervoor dat er een ondersteuningsplan wordt opgesteld, dat is afgestemd op de zorgvraag van de bewoner."

Jubileumuitgave
In het jubileumboekje van Octogoon komen verschillende betrokkenen aan het woord. Ouders doen hun verhaal en medewerkers en management van de Gemiva-SVG Groep geven hun visie op de werkwijze van Octogoon. De lezer maakt ook kennis met een aantal bewoners van de woonvorm. "De afgelopen jaren ontwikkelde ik een enorme aversie tegen het stempel 'niet-aangeboren hersenletsel'", zegt één van hen. "Ik wil gewóón gevonden worden. Altijd weer die confrontatie met wat je niet kan. Ik ben enorm vooruit gegaan, daar gaan we veel te vaak aan voorbij. In Octogoon is veel verbeterd."

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 3000 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Mensen met een lichamelijke handicap of met niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen we in diverse woonvormen, activiteitencentra, ateliers en winkels in onder meer Leiderdorp, Leiden, Den Haag, Gouda en Zoetermeer. Bovendien bieden we in de hele regio ondersteuning bij de mensen thuis. De Gemiva-SVG Groep streeft ernaar dat mensen met een handicap een eigen plek hebben in de samenleving en aan die samenleving deel kunnen nemen.