Socialistische Partij

Rol Van der Hoeven bij HBO-fraude opnieuw ter discussie

30-09-2004 * De SP wil een debat met Minister van der Hoeven over haar rol als bestuurslid bij de Technische Hogeschool Rijswijk. Openbaar geworden notulen duiden op een verschil tussen haar feitelijke inzet rond de fraudeaffaire bij de instelling, en beweringen hierover in antwoorden op Kamervragen. De TH Rijswijk is één van de scholen die betrokken is bij de HBO-fraude en moet ruim EUR 2 miljoen terugbetalen.

SP-Kamerlid Fenna Vergeer wil opheldering: "Van der Hoeven antwoordde op Kamervragen dat zij de onrechtmatigheden in bestuursvergaderingen van de TH Rijwijk aan de orde heeft gesteld en om opheldering heeft gevraagd. Uit de notulen die wij in handen hebben, blijkt dat Van der Hoeven wel een erg karige opvatting heeft van het begrip `om opheldering vragen'. Daarnaast geven de notulen ook nog eens aanleiding tot vragen over een eventueel onterecht uitgekeerde, met publiek geld betaalde, gouden handdruk."

In het vorige Kamerdebat, naar aanleiding van de eventuele tegenstrijdige belangen van bestuurslid Van der Hoeven en Minister van der Hoeven, stelde de minister dat de goedkeuring van de frauduleuze handelingen plaatsvonden voordat zij lid werd van het bestuur.

Vergeer: "Dat kan best zijn, maar Van der Hoeven was wel lid van het bestuur toen deze handelingen nog altijd plaats vonden. Daarnaast is er een aantal andere vragen waar ik nog altijd geen antwoord op krijg, en ik wil dat die in dit debat beantwoord worden. Bijvoorbeeld of Van der Hoeven haar medebestuursleden destijds heeft gevraagd, wie van hen deze frauduleuze constructies wèl goedkeurde en waarom dit gebeurde."

"Als Van der Hoeven die vraag heeft gesteld, snap ik niet waarom zij niet daadkrachtiger heeft gehandeld. Als zij die vraag niet heeft gesteld, dan plaatst het haar bestuurlijke vaardigheden en realiteitszin wel in een ander daglicht," aldus Vergeer.

Vandaag in de procedure vergadering zal de SP pleiten voor een plenair debat met Minister van der Hoeven over dit onderwerp.