Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op de Kamervragen van de leden Mosterd en Van Hijum (beiden CDA) over vervoer van gehandicapten. (Ingezonden 13 september 2004)
2030421160

1
Is het u bekend dat het enkele feit dat een gehandicapte in het bezit is van een invalide parkeerkaart voor keuringsinstantie Argonaut reden is een aanvraag voor het hoge kilometerbudget van 900 km af te wijzen?

2
Kunt u uitleggen hoe dit criterium zich verhoudt tot het algemene uitgangspunt dat mensen voor het hoge budget in aanmerking behoren te komen als zij niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, of niet over alternatief vervoer beschikken?

1 en 2
Ja, dat is mij bekend. Bij de beantwoording op kamervragen van de leden Van Dijken en Smits (verzonden 3 mei 2004) heb ik aangegeven dat een gehandicaptenparkeerkaart recht geeft op een standaard persoonlijk kilometerbudget (pkb) voor vervoer met Valys. Ik heb toen eveneens toegelicht waarom er voor gekozen is om mensen met een Gpk niet toe te laten voor een hoog pkb. Bij het oordeel over het toekennen van een hoog pkb is van belang de vraag of de aanvrager een vervoersalternatief heeft. Dat wil zeggen, dat de aanvrager zich ook op een andere wijze, dan het vervoer per taxi, kan (laten) vervoeren. Het bezit van een Gpk veronderstelt dat aanvrager zelf auto kan rijden danwel de mogelijkheid heeft mee te rijden met iemand die over een auto beschikt. Hiermee kan bestuurder of passagier ook (voor een deel) op andere wijze in de vervoersbehoefte voorzien en wordt een standaard pkb als toereikend beschouwd.

3
Erkent u dat er situaties zijn waarin de parkeerkaart slechts incidenteel gebruikt wordt door de gehandicapte om met bijvoorbeeld een familielid in een auto te kunnen meerijden? Bent u van oordeel dat ook in deze situatie een afwijzing van het hoge kilometerbudget gerechtvaardigd is, ook al kan de persoon niet met het openbaar vervoer reizen?

4
Kunt u toezeggen dat dit punt in ieder geval nadrukkelijk bekeken zal worden bij de evaluatie van Valys in december 2004?

3 en 4
Er bereiken mij signalen dat deze situaties zich voor doen. In de evaluatie naar de klanttevredenheid alsmede de werking en effecten van Valys, wordt hieraan expliciet aandacht besteed. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal worden bezien of de huidige regeling rond de gehandicaptenparkeerkaart aanpassing behoeft.


---- --
---
URL: http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/09/17/R244.htm?fmt=KAAL Result: ERROR: No DOCS found in http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/09/17/R244.htm?fmt=KAAL