Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Tonkens over toegenomen ongewenste zwangerschappen door een te dure pil.
(2030421070)

1
Hebt u kennisgenomen van het bericht "Vrouwen ongewenst zwanger door te dure pil"? 1)

1
Ja

2
Herinnert u zich nog mijn vragen van 15 december 2003? 2) Klopt het dat u toen van mening was dat er geen aanleiding was om aan te nemen dat het niet meer vergoeden van anticonceptiemiddelen tot een toenemend aantal zwangerschappen leidt? Ziet u die aanleiding inmiddels wel? Bent u nu bereid om uw besluit te herzien? Zo neen, wanneer zult u daartoe wel bereid zijn?

2
Ja, ik herinner mij uw vragen. De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) verzamelt de abortuscijfers. De abortuscijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bevestigen het geschetste beeld niet. Ten opzichte van 2003 treedt er geen stijging van het aantal abortussen op. De cijfers over het eerste kwartaal zijn echter onvoldoende informatief om hier conclusies aan te verbinden. Drie maanden is immers een te korte periode voor het signaleren van een trend en tevens zal een groot deel van de vrouwen die in januari of februari van dit jaar een abortus ondergingen, al in 2003 (dus nog voor de invoering van de maatregel) zwanger zijn geworden. De cijfers over het eerste half jaar verwacht ik in oktober. Ik zie op dit moment geen aanleiding om mijn besluit te herzien.

4
Is indien het aantal abortussen door het niet meer vergoeden van anticonceptiemiddelen stijgt, nog wel sprake van een besparing, of nemen de kosten juist toe? Kunt u uw antwoord met cijfers onderbouwen?

4
De bezuinigingsmaatregel op anticonceptie levert 70 mln op. Ter vergelijking: de kosten voor alle abortusklinieken bedragen ongeveer 10 mln per jaar. Op dit moment geven de cijfers geen aanleiding om uit te gaan van een stijging van het aantal abortussen en daarmee van een stijging van de kosten.

1) ANP, 8 september jl.
2) Aanhangsel-Handelingen nr. 656, vergaderjaar 2003-2004

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Arib (PvdA), eveneens ingezonden 10 september 2004, (vraagnummer 2030421060).


---- --