Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de mogelijke illegale verkoop van medicijnen in het buitenland door apothekers.
(2030420520)

1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat apothekers illegaal medicijnen verkopen in het buitenland, omdat daarmee grote winsten zijn te behalen?

1
Ja.

2
Klopt het dat hierdoor tekorten aan medicijnen, zoals antidepressiva en bloeddrukverlagers, ontstaan?

2
Volgens informatie van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) lukt het apothekers nog steeds om voldoende geneesmiddelen beschikbaar te krijgen voor hun patiënten.

3
In welke mate vindt deze praktijk plaats en hoeveel apothekers zijn erbij betrokken? Hoveel concrete klachten heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) ontvangen? Welke actie heeft de IGZ tot nu toe ondernomen om apothekers ide zonder vergunning exporteren aan te pakken? Komt de IGZ alleen in actie naar aanleiding van concrete klachten of doet de IGZ zelf navraag bij de industrie of groothandel om apothekers die zonder vergunning exporteren op te sporen? Zo ja, waarom?

3
Er liggen bij IGZ twee concrete klachten, een van een apotheker en een van een farmaceutisch bedrijf. Daarnaast ligt er bij IGZ een verzoek van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering der Pharmacie om op te treden. De IGZ doet hangende het onderzoek geen mededelingen over de wijze van aanpak of over de vermoedelijke omvang van de praktijken waarover is geklaagd.

4
Denkt u dat het mogelijk zou kunnen zijn dat de betreffende apothekers een nieuwe bron van inkomsten hebben ontdekt en gebruiken, nu u een convenant heeft afgesloten met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), met als gevolg een prijsverlaging van geneesmiddelen en minder inkomsten uit kortingen voor de apotheker?

4
Ik ga niet speculeren over de eventuele beweegredenen van apothekers die zich op dit terrein begeven.

5
Kunt u uw visie op scheiding van handel en zorg in het licht van deze ontwikkelingen weergeven? Wanneer is het tijdstip aangebroken dat alle apothekers zich, desnoods gedwongen, gaan gedragen als zorgverleners en een salaris ontvangen dat recht doet aan hun werkzaamheden als zodanig? Met andere woorden; wanneer worden handel en zorg gescheiden?

5
Zoals ik al bij herhaling heb aangegeven, kan en wil ik een scheiding van handel en zorg voor apotheekhoudenden niet dwingend opleggen. Al mijn maatregelen zijn er op gericht dat zorgverzekeraars meer speelruimte krijgen om te onderhandelen en invloed uit te oefenen op de inkoop van geneesmiddelen. Met betrekking tot de financiering van de apotheker is in dit verband de introductie van het zogenaamde modulaire tarief relevant. Dat maakt het mogelijk om bepaalde taken van de apotheker te onderscheiden, deze apart te contracteren en te honoreren. De inkoopfunctie van de apotheker zal als een aparte prestatie worden gedefinieerd, die al dan niet kan worden gecontracteerd door de zorgverzekeraar.

6

Klopt het dat de handel in medicijnen in het buitenland door het Europese Hof als legaal wordt beschouwd zolang het binnen de afgesproken quotering valt? Wat vindt u hiervan?

7
Bent u bereid in Europees verband dit probleem aan de orde te stellen en deze quotering wettelijk af te schaffen?

6 en 7
Nee, dat is onjuist. De quotering is geen wettelijk opgelegde maatregel maar betreft een afspraak die de farmaceutische industrie onderling heeft gemaakt met het oog op de continuiteit en kwaliteit van te leveren geneesmiddelen. Quoteringsafspraken vallen als zodanig onder het Europese verbod van kartelafspraken (artikel 85, eerste lid). Waar u wellicht op doelt is de recente uitspraak van het Hof van Justitie in de gevoegde zaken C-2/01 P en C-3/01 P, van 6 januari 2004 (Fabrikant Bayer en het geneesmiddel Adalat Oros) waarin het Hof juist wegens het ontbreken van een overeenkomst tot de conclusie kwam dat er geen sprake was van een verboden quoterings-overeenkomst. Op grond van dit technisch-juridische aspect, kwam het Hof helaas niet toe aan een inhoudelijk oordeel over deze zaak.


---- --