Gemeente Oss


30/9/2004 - Ontwerpreconstructie plannen ter visie

Gedurende de periode van 30 september tot en met 28 oktober 2004 legt het college van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant de Ontwerpreconstructieplannen en bijbehorende Milieueffectrapporten ter visie. De Ontwerpreconstructieplannen doorlopen een procedure overeenkomstig de Algemene Wet Bestuursrecht en Wet Milieubeheer.

Ontwerpplannen Reconstructie Landelijk Gebied De Reconstructiewet concentratiegebieden, die in april 2003 in werking is getreden, verplicht een vijftal provincies, waaronder de provincie Noord-Brabant, reconstructieplannen op te stellen om een aantal structurele problemen in het landelijk gebied duurzaam en integraal op te lossen. In Noord-Brabant betreft dit reconstructieplannen voor een zevental regios: de Peel, Peel en Maas, Maas en Meierij, Meierij, Boven-Dommel, Beerze Reusel en de Baronie. Regionale reconstructiecommissies, met daarin vertegenwoordigers van onder meer gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties, hebben met elkaar en in overleg met hun regio voorstellen voor de regionale reconstructieplannen opgesteld. Op basis van deze voorstellen heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 20 juli 2004 de Ontwerpreconstructieplannen voor de genoemde gebieden vastgesteld. De reconstructie heeft een uitvoeringstermijn van 12 jaar. Voor deze periode zijn voor themas, zoals water, natuur, landbouw, economie en leefbaarheid, concrete doelstellingen geformuleerd en afspraken in de ontwerpplannen opgenomen. De reconstructie heeft een sterk stimulerend karakter en legt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering in de regios.

Vestigingsbeleid intensieve veehouderij Met de inwerkingtreding van de reconstructieplannen wijzigt het vestigingsbeleid voor de intensieve veehouderij. Voor de bepaling van de omvang van de bouwblokken in bestemmingsplannen die niet gebaseerd zijn op het Streekplan 1992 is de aanwezigheid van aantoonbare concrete initiatieven voor uitbreiding van belang. Concrete initiatieven voor uitbreiding waarvoor vóór 30 september 2004 bij de gemeente een ontvankelijke bouwaanvraag is ingediend zullen volgens de in de reconstructieplannen opgenomen regels worden beoordeeld.

GGOR
Met de reconstructieplannen wordt tevens het provinciaal kader voor het gewenst grond- en oppervlaktewater regime (GGOR) vastgesteld conform het Nationaal Bestuursakkoord Water. De in de reconstructieplannen opgenomen maatregelen en bijbehorende doelrealisatie vormen het provinciale kader voor het grond- en oppervlaktewaterregime.

Ter visieligging
De Ontwerpreconstructieplannen/MER liggen van 30 september tot en met 28 oktober 2004 gedurende de reguliere openingstijden ter visie:
* in gemeentehuizen en bibliotheken van gemeenten in de genoemde reconstructieregios;

* in de bibliotheek van het provinciehuis, Brabantlaan 1, s-Hertogenbosch;

* De Ontwerpreconstructieplannen/MER zijn ook te vinden op de websites www.brabant.nl en rlg.brabant.nl.

Hoe kunt u uw bedenkingen inbrengen? Uw zienswijze, opmerkingen of bedenkingen met betrekking tot (één van) de ontwerpreconstructieplannen dient u schriftelijk in te brengen. U kunt hiervoor gebruik maken van een formulier dat u kunt vinden op de websites: www.Brabant.nl en RLG.Brabant.nl. U kunt uw brief, voorzien van naam, adres en handtekening, indienen t/m 28 oktober 2004. U dient uw bedenking(en) te sturen aan:

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Postbus 90151
5200 MC s-Hertogenbosch
o.v.v. zienswijze ontwerpreconstructieplannen/MER

Regionale bijeenkomsten
Als u tijdig uw bedenking inbrengt krijgt u de gelegenheid tot een nadere mondelinge toelichting en gedachtewisseling met leden van Provinciale Staten. Hiertoe worden later dit jaar regionale bijeenkomsten georganiseerd. Als u van deze mogelijkheid tot mondelinge toelichting gebruik wilt maken verzoeken wij u dit uiterlijk 28 oktober 2004 kenbaar te maken aan mevr. A. van Meeuwen, telefoonnummer 073-6812430. U verneemt dan de datum en locatie van de regionale bijeenkomst. De data, tijdstippen en locaties van alle regionale bijeenkomsten zullen ook via persberichten en de hierboven genoemde websites bekend worden gemaakt.

Het MER
In de Milieueffectrapportages zijn op basis van vooraf vastgestelde richtlijnen de milieueffecten van de voorkeursalternatieven en het meest milieuvriendelijke alternatief van de plannen met elkaar vergeleken. De in de Ontwerpplannen gemaakte keuzes zijn mede gebaseerd op de uitkomsten van het MER. Het MERrapport is in de vorm van aparte hoofdstukken in de teksten van de Ontwerpreconstructieplannen opgenomen. Conform de Wet Milieubeheer kunt u in het kader van de inspraak MER uw zienswijze, opmerkingen of bedenkingen geven inzake de vraag of de milieueffectrapportages zijn uitgevoerd in overeenstemming met de vooraf vastgestelde richtlijnen.

Hoorzittingen MER
In het kader van het MER kunt u uw reacties ook mondeling inbrengen. Ten behoeve daarvan vindt een hoorzitting plaats op dinsdag 9 november, 19.00 uur in het Provinciehuis, Brabantlaan 1, s-Hertogenbosch.

Wat gebeurt er met uw zienswijze? Als u uw zienswijze schriftelijk aan ons kenbaar maakt, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Alle bedenkingen worden gebundeld. Gedeputeerde Staten bepalen per gebied in de nota van reacties of zij het Ontwerpreconstructieplan en/of MER aan zullen passen naar aanleiding van uw bedenkingen.
Begin 2005 zullen Gedeputeerde Staten de nota van reacties ter advisering voorleggen aan provinciale adviesorganen en de statencommissie voor Ruimte en Milieu+. Definitieve besluitvorming over de plannen door Provinciale Staten is voorzien in de maand april 2005.

Nadere informatie
Voor nadere informatie over de Ontwerpreconstructieplannen/MER kunt u contact opnemen met mevr. A. van Meeuwen, telefoonnummer 073-6812430. Informatie is ook te vinden op de websites: http://RLG.Brabant.nl en www.Brabant.nl.