Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erwin lAmi op GM koers in Gausdal

In het Noorse Gausdal laat Erwin lAmi zich van zijn beste kant zien. Na zijn flitsende start tegen Magnus Carlsen in de openingsronde (zie het vorige bericht) kwam hij al snel op de benodigde +3 score (6 uit 9 is voldoende voor een grootmeesternorm). Hij zag zich daarmee voor een bekend dilemma geplaatst: doorgaan voor meer, of het toernooi uit remiseren (met alle risicos van dien).

Erwin koos ervoor om te spelen, en werd voor zijn vechtlust beloond met een gemakkelijke zwartoverwinning in ronde 7 op de Finse IM Sammalvuo. Daarmee staat hij nu met 5,5 punt een halfje voor op GM Lugovoi. Maar nog belangrijker, met nog twee ronden voor de boeg kan zijn tweede grootmeesternorm hem bijna niet meer ontgaan. Een remise vandaag of morgen is afdoende.

Wellicht is het vandaag al zover wanneer hij het opneemt tegen Jan Smeets. Laatstgenoemde speelt een matig toernooi en staat met 2,5 punt in de onderste regionen. Ook Magnus Carlsen opereert zeer onzeker en staat op 50%.

De partijen zijn live te volgen via deze link.
Zie ook de website van het toernooi.


---

Sogeti Nederland BV voltooid trilogie bij NK Bedrijvenschaak

Sogeti Nederland BV is voor de derde keer op rij winnaar geworden van het NK Bedrijvenschaak 2004 dat zaterdag 25 september in Amstelveen werd gehouden. Met 25,5 punten en een TPR van 2721(!) bleven zij KPN en de Rijksuniversiteit Groningen ver voor.

Het Open Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak wordt sinds 1975 bij wisselende bedrijven georganiseerd en sinds 2003 is het toernooi in handen van de leden van de Handvestgroep Publieke Verantwoording, waar de SVB deel van uitmaakt. De SVB heeft het estafettestokje overgenomen van de Informatie Beheer Groep uit Groningen. Aan het eind van het toernooi werd het stokje doorgegeven aan een volgend lid van de Handvestgroep, namelijk het Kadaster in Apeldoorn.

Bij het sluiten van de inschrijving telden wij 23 teams, waaronder veel met een sterke afvaardiging. Favoriet Sogeti Nederland BV wist zichzelf versterkt met de Engelse ex-profspeler Matthew Sadler. Die favorietenrol leek zich al direct uit te betalen in de eerste rondes. Vanaf de tweede ronde was Sogeti aan de eerste speeltafel te vinden en aan het eind van het toernooi hadden ze dan ook geen enkel matchpunt verloren en slechts 5 remises toegestaan. Sogeti werd dan ook voor de derde achtereenvolgende keer als winnaar gehuldigd.

... en de winnaar is... Sogeti (Foto W. Broekman - KPN)

De strijd om de zilveren en bronzen medaille ging uiteindelijk tussen drie teams. Hoewel het eerst leek dat dit het domein zou zijn van de schakers van TPG en KPN mengde vanaf de zesde ronde nog een derde mededinger zich in het strijdgewoel, namelijk de Rijksuniversiteit Groningen. In de laatste ronde moest het als tweede geplaatste TPG zelfs met 3-1 het onderspit delven tegen de nummer 7 van de plaatsingslijst en ze een half punt voor laten in de eindrangschikking.

Naast de drie hoofdprijzen waren er een ratingprijs voor het eerste team van de SVB en een echte rode lantaarn voor de laatste plaats werd uitgereikt aan het team van Databalk.