VAN LUYKEN COMMUNICATIE

Veenendaalse school ontbijt met Gerda Havertong

Veenendaalse school ontbijt met Gerda Havertong

Veenendaal, 30 september 2004 - De bekende actrice Gerda Havertong (onder andere bekend van Sesamstraat) eet tijdens Het Nationaal Schoolontbijt een hapje mee met de kinderen van basisschool Het Baken in Veenendaal. Gerda Havertong: 'Ik vind het zo een goed initiatief dat ik hier graag mijn medewerking aan wil verlenen.'

Bijna 100 scholen door heel het land nemen deel aan Het Nationaal Schoolontbijt. In Spijkenisse eten de wethouder van Zorg en Volksgezondheid Peter de Jong en de wethouder van Onderwijs Marjoleine Lewis mee met de kinderen. In Musselkanaal schuift de wethouder van Onderwijs en Volksgezondheid Jan-Willem van de Kolk aan bij het ontbijt in de klas.

Een aantal scholen maakt van Het Nationaal Schoolontbijt een groter project. Zij spenderen de hele dag aan het onderwerp of houden een projectweek over gezonde voeding. Via het Nationaal Schoolontbijt is hiervoor lesmateriaal beschikbaar gesteld. Aandacht voor het ontbijt is nodig, omdat steeds meer kinderen naar school komen zonder goed te hebben ontbeten. Recent onderzoek wijst uit dat een kwart van de Nederlanders het ontbijt overslaat. Het aantal ontbijters lijkt alleen maar minder te worden. In twee jaar tijd is dit aantal gedaald van 80 naar 73 procent. Een zorgwekkende ontwikkeling, want een goed ontbijt is een belangrijk element in een gezond voedingspatroon. Bovendien bevordert ontbijten de concentratie en leerprestaties van kinderen.

Het Nationaal Schoolontbijt is een initiatief van de grotere Nederlandse bakkerijen. Zij hebben in overleg met het Voedingscentrum de inhoud van het ontbijt samengesteld.