Eneco

ENECO

100e deelnemer aan proef chipkaartmeters ENECO Energie

Rotterdam 30 september 2004 - Vandaag is bij de honderdste deelnemer van de proef prepaidenergie de gas en elektriciteitsmeter in gebruik gesteld. Ronald Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur van ENECO Energie verrichtte samen met de bewoonster van het huis aan de Krabbendijkestraat in Rotterdam Zuid, Christel Woon, de inbedrijfstelling door de prepaidmeters gas en elektriciteit te activeren met de prepaidkaart. Het energietegoed op de prepaidkaart werd hierbij overgezet op de meters, zodat de bewoonster klaar is om gas en elektriciteit te verbruiken op basis van het prepaid concept.

ENECO doet tot maart een proef met prepaidmeters op 200 adressen in Rotterdam Zuid om te bezien of deze meters in de geliberaliseerde energiemarkt inzetbaar zijn voor mensen die hun verbruik willen budgetteren of die bewuster met energieverbruik willen omgaan. Ervaringen in het buitenland laten zien dat door de toepassing van prepaid energiemeters structurele besparingen op het energieverbruik van 10% mogelijk zijn.

De prepaidkaart stelt een vooraf ingekochte hoeveelheid gas en elektriciteit beschikbaar. Met de kaart, die hoort bij de meters, kunnen beide meters worden opgeladen. De prepaidkaarten zijn persoons- en metergebonden. Hierdoor is het niet mogelijk om de kaart te gebruiken in andere woningen. Na de ingebruikname van de prepaidmeters krijgt de klant geen rekening meer voor gas en elektriciteit. Alle kosten die gerelateerd zijn aan het verbruik van gas en elektriciteit worden via de kaarttegoeden voldaan. De meterstanden worden bij het opladen van de kaart gelijk verwerkt. Er hoeven dus geen meterstanden meer te worden opgenomen of doorgegeven aan het energiebedrijf.

Tijdens de proef kunnen de klanten de prepaidkaart opwaarderen aan de balie van ENECO Energie op de Zuiderparkweg in Rotterdam Zuid. De klant bepaalt zelf wanneer hij oplaadt en voor welk bedrag. De kosten van het energiegebruik zijn gelijk aan het gebruikelijke systeem met voorschotnota´s. Als de meters definitief gebruikt gaan worden, zal een fijnmazig netwerk van oplaadpunten worden opgezet. Te denken valt aan supermarkten, sigarenzaken, tankstations, etc.

Bij de proef gebruikt ENECO Energie een gasmeter met geïntegreerde chipkaartmodule. Voor de elektriciteitsmeter wordt een aparte chipkaartlezer gebruikt omdat momenteel nog geen in Nederland toegestane elektriciteitsmeter met chipkaartlezer voorhanden is. ENECO Energie betrekt de apparatuur uit het buitenland.

De electriciteitsmeters zijn voorzien van een geluidssignaal, dat hoorbaar is als het tegoed aan energie onder een grenswaarde komt.Dit signaal is een geheugensteun voor de klant dat zijn kaart opgewaardeerd moet worden. Hiervoor heeft hij enkele dagen de tijd. Indien het reservetegoed ook verbruikt wordt, wordt de stroom gereduceerd naar 6 ampère, dit levert maximaal 1380 Watt. Het licht kan daardoor blijven branden maar veel meer apparaten kunnen niet werken. Bij het opladen wordt deze minimale doorlaat alsnog in rekening gebracht. Wanneer het energietegoed op de gasmeter volledig is verbruikt inclusief het reservetegoed, dan wordt de gastoevoer afgesloten. Vanwege de veiligheid wordt de gastoevoer geheel gesloten totdat de meter weer opgeladen is.