Gemeente Putten

Putten,
30 september 2004

Meeste zorg aan zieken door mantelzorgers

Maand van de mantelzorg in Putten

De komende maand worden de mantelzorgers in Putten in het zonnetje gezet.

Op 13 oktober is het Steunpunt Mantelzorg met een informatiekraam te vinden op de Ossenmarkt tegenover het VVV-kantoor. Er zal informatie gegeven worden over mantelzorg en de ondersteuningsmogelijkheden. Wethouder van der Werf komt hierbij assisteren. Iedereen die zijn waardering voor deze belangrijke vorm van zorg wil laten blijken kan een mantelzorger in de bloemetjes zetten.

Marktbezoekers krijgen een roos aangeboden met de uitnodiging deze aan een mantelzorger te overhandigen. Tevens wordt men wordt uitgenodigd een mantelzorger te nomineren. Dit kan ook telefonisch bij het Lokaal Steunpunt Mantelzorg, wat gevestigd is bij de SWO Putten. Enkele van deze genomineerden zullen - op een later tijdstip - uit handen van wethouder Van der Werf een boeket ontvangen. Gemeente Putten wil op deze manier het belang van en het respect voor mantelzorgers laten blijken.

Mantelzorgers zijn mensen die de zorg hebben over een hulpbehoevende ouder, kind, partner, vriend of buur. Een op de drie Gelderlanders staat voor die vaak zware opgave. Zij worden daarbij in deze regio ondersteund door het Regionaal Steunpunt Mantelzorg NW-Veluwe. Mantelzorgers in Putten kunnen ook in hun eigen woonplaats terecht.

De komende Maand van de mantelzorg wordt er flink aan de weg getimmerd. Doel van de activiteiten is meer aandacht voor en (h)erkenning van de mantelzorger.

Van alle zorg die thuis geleverd wordt, nemen de mantelzorgers niet minder dan 75% voor hun rekening. Mantelzorg maakt het mogelijk dat zieken en gehandicapten langer thuis blijven wonen. Het verhoogt de kwaliteit van leven van degene die zorg nodig heeft.

Het beroep op mantelzorgers zal de komende jaren toenemen, onder andere door de vergrijzing van onze samenleving. De mantelzorger moet zijn stem kunnen laten horen en de weg weten naar de verschillende ondersteuningsinstellingen.

De campagne moet er voor zorgen dat het onderwerp op de politieke agendas komt. Want er moet beleid worden gemaakt, voor nu en voor de toekomst.

De maand maakt deel uit van de landelijke campagne van de landelijke organisaties voor mantelzorgers LOT en Xzorg, van
20 september tot 28 oktober. Het motto is Ik? Ik ben mantelzorger.

Op www.mantelzorg.nl is informatie over mantelzorg, de -organisaties en de activiteiten tijdens de campagne Ik? Ik ben mantelzorger te vinden.

De campagne in Putten wordt financieel ondersteund door de Rabobank.

Het Regionale Steunpunt Mantelzorg NW-Veluwe is ondergebracht bij het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk en is telefonisch bereikbaar onder
0341-463420.

Het Lokaal Informatiepunt Mantelzorg is gevestigd bij Stichting Welzijn Ouderen Putten, Brinkstraat 91 in Putten. Tel: 0341-357078.