Time : 11:01:06 AM
Date : Thursday, September 30, 2004
Sender Name: Elia System Operator

Elia, APX en Powernext sluiten een samenwerkingsovereenkomst over de oprichting van de Belgische elektriciteitsbeurs, Belpex De beheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia zal in samenwerking met de Nederlandse elektriciteitsbeurs APX en de Franse elektriciteitsbeurs Powernext een Belgische elektriciteitsbeurs stichten. De drie ondernemingen hebben daarover zopas een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Elia richt de naamloze vennootschap die de beurs uitbaat weldra formeel op. De elektriciteitsbeurs krijgt de naam Belpex. APX en Powernext hebben de intentie elk een belang van 10 procent in de beurs te nemen. De twee elektriciteitsbeurzen brengen hun ervaring en vakkundigheid mee naar Belpex. De beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, TenneT, en de beheerder van het Franse hoogspanningsnet, RTE, zouden ook elk 10 procent van de aandelen in Belpex overnemen. Als deze transacties worden uitgevoerd, zou Elia de meerderheidsaandeelhouder van Belpex blijven met een belang van 60 procent.

De marktspelers zullen op Belpex elektriciteit kunnen aan- en verkopen die de volgende dag wordt geleverd.
Elektriciteitsproducenten zullen er overtollige productie kunnen aanbieden en de elektriciteitsleveranciers zullen er elektriciteit kunnen inkopen. De anonieme handel in elektriciteit op de beurs zal de elektriciteitsmarkt in België transparanter maken en voor een meer economisch verantwoorde prijsvorming zorgen.

De elektriciteitsbeurs verbetert de werking van de elektriciteitsmarkt in België. De federale regering steunt daarom de oprichting van de beurs.

De oprichting van Belpex is een belangrijke mijlpaal in de integratie van de Europese elektriciteitsmarkten. Het is voor het eerst dat 3 Europese elektriciteitsbeurzen aan elkaar worden gekoppeld met een mechanisme voor de handel in elektriciteit. De koppeling van de markten op Belpex, APX en Powernext is noodzakelijk om voldoende aanbod en vraag te halen op de Belgische elektriciteitsbeurs.

De koppeling maakt het mogelijk de verschillende aanbiedingen en vragen op de beurzen tesamen te behandelen, ongeacht op welke beurs ze werden ingevoerd. Dit mechanisme leidt ertoe dat een tegenpartij van een transactie op bijvoorbeeld Belpex zijn aanbod aan elektriciteit of zijn vraag naar elektriciteit op APX of Powernext heeft ingevoerd.