Gemeente Westerveld


30-9-2004
College stelt raad éénmalige uitkering voor

Extraatje voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen in Westerveld.
Het college van B&W van Westerveld stelt de raad voor om ⬠125,- aan chronisch zieken, gehandicapten en inwoners van 65 jaar en ouder te verstrekken. De éénmalige uitkering wordt verstrekt vanuit het gemeentelijk minimabeleid. Gebleken is dat de genoemde groep door overheidsmaatregelen te maken heeft met een achteruitgang van het inkomen. Het college van Westerveld wil met dit extraatje deze kwetsbare groep financieel een beetje tegemoet komen.

Achteruitgang
Recente overheidsmaatregelen als verhoging van de eigen bijdrage in de Thuiszorg en verlaging van de ziekenfondsvergoedingen, eist onder deze groep zijn tol. Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen maken vaker gebruik van deze regelingen en hebben vaak minder reserve om de veranderingen op te vangen. Daarnaast heeft deze groep juist vaak meer kosten door hun omstandigheden. Dit alles zorgt voor een achteruitgang in het besteedbare inkomen van deze groep.

Minimabeleid
Het college wil met het bedrag de kwetsbare doelgroep financieel een helpende hand bieden. In het gemeentelijke minimabeleid zijn de nadere voorwaarden en bepalingen van de uitkering uitgewerkt. Er wordt bij dit extraatje geen rekening gehouden met het vermogen dat in een eventuele eigen woning zit.