Gemeente Westerveld


30-9-2004
Westerveld werkt achterstand horecavergunningen weg

Extra aanvragen versneld afgehandeld.

Het college van Westerveld wil binnen een half jaar de ontstane achterstand in het verlenen van drank- en horecavergunningen wegwerken. Deze zomer zijn er meer aanvragen binnengekomen door een grootscheeps onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit. Met extra uren en door tijdelijke vergunningen af te geven in dringende gevallen, hoopt het college de vele aanvragen toch snel te kunnen afhandelen.

Onderzoek
De achterstand in de vergunningverlening ontstond deze zomer, doordat de Voedsel- en Warenautoriteit een grootscheeps onderzoek bij horecaondernemers in Zuidwest-Drenthe uitvoerde. Bij verschillende ondernemers bleken de vergunningen niet meer in orde te zijn, waarop de Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwingen uitdeelde. Dit resulteerde in een groot aantal aanvragen voor een nieuwe drank- en horecavergunning bij de gemeente.

Aanpak

Zonder ingrijpen zou het behandelen van het grote aantal nieuwe aanvragen lang duren. Het college wil echter niet dat horecaondernemers de dupe worden. Het probleem wordt opgelost door onder meer extra uren beschikbaar te stellen aan het bureau Bestuursondersteuning, dat de aanvragen behandelt. Verder zal de cluster Bouwen voorrang geven aan het toetsen van horeca-inrichtingen. In afwachting van het krijgen van een drank- en horecavergunning zal de gemeente zogenaamde gedoogbeschikkingen verstrekken. Door deze tijdelijke vergunningen kunnen de horecaondernemers hun bedrijf toch legaal voortzetten.