Politie Gelderland-Zuid

Geld weg na smoesje

Wijchen 30-09-2004 - (02)

Een 81-jarige vrouw uit de Clarastraat in Wijchen werd woensdag slachtoffer van een oplichtingstruc. Zij werd gebeld met de mededeling dat er een gaslek was en dat er iemand van het gasbedrijf zou komen. Een kwartier later stond inderdaad een man voor de deur. De man werd binnengelaten en stelde een aantal vragen. Op een gegeven moment vroeg hij naar het geld van de bewoonster, omdat dat bij een calamiteit eventueel zou kunnen verbranden. Beter was volgens de man het geld elders onder te brengen. Toen de vrouw het geld dat zij in huis had, gepakt had, slaagde de onbekende bezoeker in een onbewaakt moment erin dit weg te nemen. Vervolgens verdween hij. De politie heeft direct een sporenonderzoek en een buurtonderzoek gehouden. Ook is de politie nog steeds op zoek naar getuigen die woensdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur in de omgeving van de Clarastraat iets verdachts gezien hebben. Ook mensen die met een soortgelijk smoesje benaderd zijn, wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dit kan door te bellen met 0900- 8844, vragen naar politie Wijchen.

Signalement

Er is een signalement van de dader beschikbaar: blanke man, normaal postuur, leeftijd 40-50 jaar, ongeveer 1,75 meter. De man had licht gegolfd, kort blond haar en lichtblauwe ogen. Geen bril. De man kwam beschaafd over.

Advies

Het komt regelmatig voor dat oplichters en dieven zich bij mensen naar binnen weten te praten. De politie adviseert om zeer terughoudend te zijn met het naar binnen laten van vreemden. Bij twijfel is het beter om eerst via een telefoontje te checken of diegene die aan de deur staat wel is wat hij of zij beweert. Ook kunt u naar een identiteitsbewijs vragen. Mocht u het niet vertrouwen, laat de bezoeker dan niet binnen. Elders op deze site zijn nog preventietips te vinden.