Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Rijk en Regio voor kansrijke initiatieven Ruimte voor rivier

Rijk en Regio gaan voor kansrijke initiatieven Ruimte voor de rivier

Vandaag is besloten om de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit in het rivierengebied te vergroten door middel van een plan hiervoor. Dit plan wordt begin 2005 vastgesteld. De landelijke Stuurgroep Ruimte voor de Rivier (SRVR), onder voorzitterschap van de staatssecretaris van V&W, Melanie Schultz van Haegen, zet haar schouders onder dit plan. Een speciale commissie: de task-force Financiering en kansen (FiKa) zal de SRVR begin 2005 moeten adviseren over de wijze waarop moet worden omgegaan met het financiële knelpunt dat is benoemd. Zowel het Rijk als de Regio willen hiermee voortgang blijven boeken bij de verdere uitvoering van Ruimte voor de Rivier (RVR).

In de SRVR is het doel via RVR uiterlijk in 2015 te voldoen aan de wettelijke norm voor veiligheid tegen overstromen nogmaals bevestigd. De voorkeur is zoveel mogelijk ruimtelijke maatregelen die passen in de visie voor de lange termijn en in het regioadvies ruimte te geven. Voor de lange termijn heeft de stuurgroep besloten tot een pakket van maatregelen, de langetermijnvisie, dat vanuit het regioadvies gedragen wordt . Voor de korte termijn is een pakket aan maatregelen gepresenteerd - het basispakket - waarmee uiterlijk in 2015 de veiligheid kan worden gerealiseerd.

Dit pakket bestaat uit de volgende vooral ruimtelijke maatregelen, zoals de Overdiepse polder, Uiterwaardafgravingen en Veessen-Wapenveld. Dit basispakket levert een financieel knelpunt op aangezien het pakket het beschikbare budget op de V&W begroting (E 1,9 miljard) met ongeveer 300 miljoen Euro overschrijdt.

Voor de Planologische Kern Beslissing (PKB) deel 1 zal een oplossing moeten worden gevonden voor dit financiële knelpunt. De taskforce FiKa komt met een advies over de financiering van RVR. Onderzocht wordt hoe met regionale medefinanciering en risicobeheersing een basispakket (voor de korte termijn) financierbaar gemaakt kan worden. Een laatste optie hierbij is het lokaal terugvallen op een goedkoper technisch alternatief. Dit heeft uitdrukkelijk niet de voorkeur van de Regio. De regio spreekt zich nadrukkelijk uit voor kansrijke initiatieven naast het bewaken van de ruimtelijke kwaliteit.

Voor deze initiatieven is afgesproken besloten om nu al voor bepaalde maatregelen een bestuurlijk proces te starten. Het betreft nadere verkenningen van een aantal door de regionale stuurgroepen aangedragen initiatieven zoals: Westenholte, Zaltbommel, Druten, Maurik / Amerongen en de bypass bij Kampen. Dit proces zal naar verwachting binnen 1 a 2 jaarmeer duidelijkheid moeten opleveren over de uitvoering hiervan.

De task-force FiKa met vertegenwoordigers van Rijk en regio - rapporteert begin 2005 aan de stuurgroep ruimte voor de rivier. De afspraak is dat deel 1 van de PKB Ruimte voor de Rivier, voorjaar 2005 kan worden vastgesteld door het Kabinet. In de uit te brengen planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zal een sluitende financiële paragraaf voor de uiteindelijke financiering moeten worden opgenomen.

Achtergrond PKB Ruimte voor de Rivier
Het kabinet heeft in 2000 gekozen voor een nieuwe aanpak van hoogwater: in plaats van de traditionele verhoging en versterking van de dijken moeten rivieren meer ruimte krijgen. Het doel is om uiterlijk in 2015, 16.000 m3/sec water veilig af te voeren. Daarvoor moet een pakket maatregelen worden samengesteld, dat en de veiligheid waarborgt en bijdraagt aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied.

In de stuurgroep Ruimte voor de Rivier vindt bestuurlijk overleg plaats over het project. Deelnemers aan de stuurgroep zijn de voorzitters van de regionale stuurgroepen, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van waterschappen, de Vereniging van Nederlandse riviergemeenten en vertegenwoordigers van het Rijk. De stuurgroep heeft een adviserende functie. Definitieve besluitvorming vindt plaats in het Kabinet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Persvoorlichting Verkeer en Waterstaat; Hendrik Dek 070 3517794

30 sep 04 13:31