Gemeente Ede

Nummer 202, Ede 30 september 2004

problematiek complexer
Leerlingen verzuimen steeds jonger

In het schooljaar 2003-2004 hebben de leerplichtambtenaren van de gemeente Ede 812 meldingen van schoolverzuim of dreigend schoolverzuim in behandeling genomen. Dit aantal komt ongeveer overeen met het aantal van het jaar daarvoor (837). De meeste meldingen hebben betrekking op leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

De trend van voorgaande schooljaren was dat de complexiteit van de meldingen toeneemt en de leeftijd van de gemelde leerlingen steeds lager wordt. Deze trend zet zich ook dit jaar door. De samenwerking tussen de scholen en de leerplichtambtenaren is goed. Leerplichtambtenaren maken deel uit van de zorgadviesteams van de scholen voor voortgezet onderwijs. Deze teams adviseren leerlingen en ouders over mogelijke zorg of hulpverlening. Het aantal leerlingen dat in de zorgadviesteams wordt besproken is ten opzichte van vorig schooljaar gegroeid.

Speerpunt signaalverzuim
Speerpunt voor de afdeling leerplicht was het afgelopen jaar de aanpak van signaalverzuim. Signaalverzuim is verzuim als gevolg van verkeerde schoolkeuze, problemen binnen het gezien, faalangst etc. Van het totale aantal meldingen is voor 85% van de gevallen een passende oplossing gevonden. Voor de overige 15% gaat de afdeling Leerplicht ervan uit dat aan het begin van het nieuwe schooljaar te bereiken. In 49 gevallen hebben de leerplichtambtenaren in het schooljaar 2002-2003 proces-verbaal opgemaakt. Dat is een minder dan vorig schooljaar. Opvallend is dat er steeds meer processen-verbaal worden uitgeschreven voor signaalverzuim in combinatie met meldingen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Vroegtijdig schoolverlaten
Het afgelopen schooljaar is de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten vormgegeven. Er is een consulent aangesteld die jongeren tussen 16 en 23 jaar, die voortijdig de schoolbanken verlaten zonder voldoende kwalificatie, benadert om samen met hen te kijken naar mogelijkheden voor onderwijs of werk. Het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio is in het najaar bekend.


---