Unicef

IN HET HELE LAND KIDZWISE-ACTIES VAN START

29 september 2004, Den Haag - Op uitnodiging van KidzWise hebben kinderen uit het hele land acties bedacht om zich in te zetten voor kinderrechten. KidzWise heeft negen acties uitgekozen die gevolgd gaan worden. Op de KidzWise Masterclassparty krijgen deze actieteams tips van experts om hun actie professioneel op te zetten. In november, uitgeroepen tot kinderrechtenmaand, voeren de kinderen door het hele land hun acties uit. De acties zijn te volgen op de website www.kidzwise.nl en via het televisieprogramma blinQ.

KidzWise ontving verrassende, spannende, ontroerende en gekke acties die kinderen van 10 tot en met 12 jaar zelf bedacht hebben om aandacht te vragen voor kinderrechten.
Uit die acties koos KidzWise er negen, die inspirerend zijn en andere kinderen kunnen aanzetten om zelf in actie te komen. In deze negen acties komen verschillende kinderrechten komen aan bod. Zo organiseren kinderen in Enschede een speelgoedmarkt waarmee ze geld inzamelen voor kinderen in oorlogsgebieden. Zij vragen daarmee aandacht voor het recht van kinderen op extra bescherming in een oorlog. Vijf kinderen uit Amsterdam vragen aandacht voor het recht om je eigen vrienden te kiezen. Zij voeren een musical over vriendschap op. De overige acties komen uit Heerhugowaard, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam (2), Veldhoven en Assen.

De negen geselecteerde acties doen eind oktober mee aan de KidzWise Masterclassparty. Daar krijgen de negen geselecteerde actieteams tips en adviezen van experts. Die tips helpen hen bij het uitvoeren van de acties. In de maand november, waarin op 20 november de vijftiende verjaardag van het Verdrag voor de Rechten van het Kind gevierd wordt, worden de acties door het hele land uitgevoerd. Op www.kidzwise.nl zijn de acties te volgen. Daarnaast besteedt het televisieprogramma blinQ (Zappelin, Nederland 3) aandacht aan de KidzWise-acties.

Over KidzWise
KidzWise is de opvolger van het Kinderrechtenfestival, dat de afgelopen negen jaar duizenden kinderen liet kennismaken met kinderrechten. Inmiddels is het bestaan van `kinderrechten' algemeen bekend onder Nederlandse kinderen. KidzWise wil kinderen nu aanmoedigen de volgende stap te zetten: zelf daadwerkelijk in actie komen om kinderrechten, voor henzelf en voor andere kinderen wereldwijd, te realiseren.
Initiatiefnemers van KidzWise zijn Unicef Nederland, Defence for Children International, Plan Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland en de Gemeente Rotterdam. KidzWise wordt ondersteund door Save the Children, Amnesty International, Jantje Beton, Ministerie van VWS en www.rechtoponderwijs.nl. Kidzwise wordt geproduceerd door Ideëel Organiseren.


* * * *