GroenLinks

Goed nieuws: Kyoto ter ondertekening naar Doema

Save our climate 30 september 2004

Donderdag 30 september besloot de Russische regering het 'Kyoto-wetsontwerp' in te dienen bij de Doema. Daarmee zet de Rusland een grote stap richting ratificatie en dus de inwerkingtreding van het klimaatverdrag, tot vreugde van de groenen.

"Als Rusland ratificeert, treedt het klimaatverdrag eindelijk in werking," zegt europarlementariër Bart Staes van het Vlaamse Groen!, waar GroenLinks in het Europees Parlement intensief mee samenwerkt.

Bezoek aan Doema
Vorig jaar bezocht met een groep europarlementariërs de Doema, het Russische Parlement, om het belang van ratificering van Kyoto te onderschrijven. Ook toenmalig GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo was daarbij. Staes is lid van de Rusland-delegatie. De Finse groene Satu Hassi hoopt op snelle ratificatie door de Doema. "I call on the members of the Russian Duma to proceed quickly and avoid further delay in ratifying the Protocol. The world would be grateful if Russia had some good news to announce at the EU-Russia Summit on 11 November", aldus de oud-milieuminister Hassi.

Meer banen
Uit een recente onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat als nu begonnen wordt met de uitvoering van een vooruitstrevend klimaatbeleid dat tegen 2010 zo'n 1,6 miljoen banen kan opleveren. "Kyoto is een zegen, geen vloek", aldus Staes. "Kyoto halen in eigen land, biedt veel voordelen - zowel voor de volksgezondheid als voor het milieu en op middellange termijn ook voor onze economie."

Rusland
Zelfs de grootste Kyoto-tegenstander, de Russische regeringsadviseur Andrey Illarionov, gaf woensdag 29 september in de Moscow Times te kennen dat zijn regering wenst te ratificeren. Het Kyoto-protocol kan Rusland veel geld opbrengen. "Door de instorting van Ruslands industrie is de uitstoot van broeikasgassen er fel gedaald. Het land zit nu ver onder de limiet die het door Kyoto kreeg opgelegd. In principe kan het die overschotten nu verkopen."

In werking
Het Protocol van Kyoto treedt in werking als minstens 55 landen, verantwoordelijk voor 55% van de CO2-uitstoot (gemeten in 1990) het verdrag hebben geratificeerd. Staes: "Inmiddels hebben 117 landen ondertekend, maar die halen samen niet meer dan 44,2%. Met Rusland erbij staat de teller plots op 61,6%. Vanaf dan worden de beloftes die gedaan zijn in Kyoto bindend."

Als het Protocol van Kyoto in werking treedt, wordt het voor de deelnemende landen bindend. Dat was tot nog toe niet het geval. De internationale emmissiehandel kan dan van start gaan, net zoals de andere mechanismen uit het klimaatverdrag, waaronder de overdracht van kennis en schone technologieën naar ontwikkelingslanden.



«