Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam -

Koninginnedag en -nacht 2004 goed verlopen

30/09/2004 - De koninginnedag en - nacht 2004 zijn goed verlopen. Volgens het rapport van de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) waren op koninginnedag en ­ nacht in totaal 776.000 mensen in de stad om koninginnedag te vieren. Mede door de goede voorbereiding en de goede sfeer heeft de politie weinig in hoeven grijpen. In totaal is zo'n ¤ 42,5 miljoen besteed en dat maakt de viering, behalve een feestelijke, ook een gebeurtenis van economisch belang.

De gemeente Amsterdam werkt toe naar een Koninginnedag Nieuwe Stijl. In 2005 begint voorafgaand aan de koninginnenacht het feest op vrijdagavond 29 april met een feestelijk concert op de Dam ter ere van de viering van het 25 ­jarig ambtsjubileum van HM koningin Beatrix. Voor de viering van de koninginnenacht wordt doorgegaan op de ingeslagen weg. Dat betekent dat de cafés open kunnen blijven tot 04.00 uur en buitenpodia zonder tap met levende muziek tot 01.00 uur. Maar ook dat er geen grootschalige evenementen en vrijmarkt zullen zijn. Burgemeester Cohen gaat na of de plaatsing van een buitentap bij een optreden op een buitenpodium kan bijdragen aan een beter verloop.

De Koninginnedag Nieuwe Stijl krijgt de komende jaren meer vorm. Behalve het organiseren van evenementen in stadsdeel Centrum, zouden stadsdelen en organisatoren ook de mogelijkheden moeten onderzoeken om buiten de binnenstad festiviteiten te organiseren. De samenwerking met de NS, evenementenorganisatoren, culturele sector en andere partijen is erg goed verlopen en wordt in het komende jaar versterkt. De evaluatie zal in oktober in de raadscommissie worden besproken.

Amsterdam, 30 september 2004
Pb-160 Eveline Papa, 552 3412