Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief
van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 51-extra, donderdag 30 september 2004 ==========

De PvdA-Haarlem neemt zaterdag 2 oktober deel aan de vakbondsdemonstratie op de Dam en het Museumplein in Amsterdam. Zaterdag om 11.11 uur vertrekt de RODE trein op NS-station Haarlem vanaf perron 8 naar Amsterdam-Centraal.

==========

Beste partijgenoten,

Met de Miljoenennota en de 'saaie' Troonrede is veel duidelijk geworden. Het kabinet Balkenende 2 slaat een fundamenteel andere richting in dan de richting waarin de PvdA de samenleving graag ziet ontwikkelen. Het mag dan in een Miljoenennota gaan om cijfers, daar achter gaat een sterk ideologische visie op de samenleving schuil.

Een hardvochtige visie, waarin nauwelijks plaats is voor solidariteit. Van de vroegere CDA-leuze 'de overheid als schild van de zwakke' is weinig overgebleven. Onder het mom van 'eigen verantwoordelijkheid' worden mensen aan hun lot overgelaten. Collectieve regelingen worden ondermijnd, waardoor in de toekomst voor vele mensen geen enkele keuzevrijheid meer zal zijn omdat zij aan de kant zijn geschoven.

Het is bovendien een economisch ondoordachte visie, die blind vertrouwt in de heilzame marktwerking op vrijwel alle beleidsterreinen. De rijken worden met ouderwetse regelingen op het gebied van de hypotheekrente of pensioenvoorzieningen ook in de toekomst bevoordeelt boven de midden- en lagere inkomens. Een kabinet dat een oorlogsverklaring afgeeft aan de sociale partners en daardoor de basis ondermijnt voor arbeidsrust. Het is een kortzichtig neo-liberaal beleid, uit de pen van minister Zalm van de VVD, waaraan het CDA en D66 zich vol overgave hebben gecommitteerd.

Dat is echt een heel andere visie op de samenleving dan die van de PvdA. Wij zien ook de noodzaak van de modernisering van de verzorgingsstaat, maar wij richten ons op een fatsoenlijk bestaan voor iedereen. Een toekomstgerichte sociaal-democratische visie waarbij een sterke economie gekoppeld is aan een sociaal rechtvaardige verdeling van de lasten. Individuele ontplooiing en solidariteit beschouwt de PvdA als onlosmakelijk met elkaar verbonden en wij zoeken een humaan evenwicht tussen rechten en plichten. Laat op 2 oktober in Amsterdam zien dat u het anders wilt: socialer en rechtvaardiger! Doe mee aan de vakbondsdemonstratie tegen de plannen van het kabinet Balkenende 2! Sluit u aan bij de 200 PvdA-afdelingen die ook naar Amsterdam komen! Neem zoveel mogelijk kinderen, vrienden en bekenden mee! Trek uw rode jas en zet u rode pet op! Ik zie u graag in Amsterdam.

Met vriendelijke groet, Ruud Koole

Demonstratie vanaf de Dam naar het Museumplein

Om 11.00 uur start het voorprogramma van Keer het Tij op de Dam met muziek van Bots. Van 11.30 uur zijn er speeches en om 12.00 uur vertrekt de demonstratie van de Dam naar het Museumplein. Aan de zijde van het Koninklijk Paleis op de Dam vindt u nog een PvdA-kraam die van afstand te herkennen aan een tros grote helium ballonnen. Op deze verdeelpost zijn alleen grote en kleine heliumballonnen en petten verkrijgbaar. De manifestatie op het Museumplein begint om 12.00 uur met muziek en optredens. Van 13.00 uur tot 14.00 uur zijn er speeches.

Met de RODE trein naar Amsterdam

Alle FNV- en CNV-leden hebben deze week een gratis treinkaartje naar Amsterdam ontvangen. Om de mensenmassa zo goed mogelijk te verdelen (i.v.m. werkzaamheden aan het station Amsterdam CS) worden de treinen naar verschillende stations in Amsterdam geleid (zie ook www.PvdA.nl).

Verzamelen om 11.00 uur op NS-station Haarlem op perron 8. Trek een rode jas of t-shirt aan.

Vanaf NS-station Haarlem vertrekt
zaterdag 2 oktober om 11.11 uur op perron 8
een trein naar Amsterdam Centraal.

Van de wethouders

In het HD van maandag 20 september werden de plannen van Minister Dekker onthuld, die ertoe moeten leiden dat er de komende jaren in de dertig grote steden 95.000 huizen tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor duurdere huur- en koopwoningen. Ik kan me voorstellen dat u van zo'n tekst een zeurend gevoel in uw buik krijgt. Haarlem behoort immers tot die dertig grote steden. Wat betekent dit nieuws voor uw eigen wijk? Daarom ben ik blij dat ik mijn column in de PvdA- nieuwsbrief kan gebruiken om u gerust te stellen. De beleidslijn in Haarlem is namelijk juist niet "grootschalig slopen". De grote plannen die ooit bestonden voor sloop en nieuwbouwprojecten in de Leidsebuurt zijn daarom ook nooit verder dan de tekentafel gekomen. Haarlem wil daarentegen inzetten op behoud van de bestaande kwaliteit, en daarnaast gericht en zo mogelijk kleinschalig verbeteringen inpassen, zodat het woongenot in de Haarlemse wijken omhoog gaat. Dat betekent: die huizen slopen die hun tijd gehad hebben. Daarvoor in de plaats een grotere variatie aan woningtypen terugbouwen, zodat mensen in hun eigen wijk een wooncarrière kunnen opbouwen. Daarom ook worden er met de corporaties afspraken gemaakt over inspraakprocedures, verhuisvergoedingen, en huurgewenningsbijdragen. Dat alles wordt vastgelegd in een Sociaal Statuut. U hoeft dus niet bang te zijn dat u straks, omdat u een hogere huur niet kunt opbrengen, niet kunt terugkeren in uw eigen, vernieuwde maar vertrouwde wijk. We bouwen zodanig dat er straks voor iedereen die dat wil, een plekje is. De tweede impuls is gericht op het voorzieningenniveau in de wijken. In Delftwijk bijvoorbeeld wordt in de plannen veel energie en geld vrijgemaakt om het winkelcentrum een grote beurt te geven. En met grote instemming van de bewoners wordt midden in de wijk een flinke hoeveelheid groen toegevoegd. Ook scholen en sportfaciliteiten worden meegenomen in de verbeteringen. En doordat de zaak op de schop gaat, krijgen we de mogelijkheid om nieuwe voorzieningen te creëren, zoals plekken voor opgroeiende jongeren die het nu zonder hun eigen stek moeten stellen. Tenslotte, een stad die je onder een kaasstolp zet, kwijnt weg. Veranderingen zijn nodig. Mensen veranderen, en de wensen die zij hebben voor hun woonomgeving en huizen veranderen mee. Maar het is mijn persoonlijke ambitie om juist die wensen van bewoners zoveel mogelijk als uitgangspunt te nemen bij het bouwbeleid in Haarlem. (Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, PvdA-wethouder, www.mimirietdijk.pvda.nl)

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

2 oktober 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Rineke Mesman en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 6 oktober 20.00 uur - Regionale PvdA-bijeenkomst over de nota Ruimte 7 oktober 20.00 uur - Regiobijeenkomst over de nota Ruimte voor alle PvdA leden in het gebied Midden en Zuid Kennemerland. Sprekers: Co Verdaas, PvdA Tweede-Kamerlid, Peter Visser, PvdA-statenlid en Jos Lambrechtsen, Projectleider Nota Ruimte (VROM), locatie: Pest en Dolhuis, Schotersingel 2b 19 oktober 20.00 uur - Politiek Café over wonen georganiseerd door verschillende politieke partijen, café XO, Grote Markt 28 oktober 20.00 uur - Themabijeenkomst PvdA over de Gemeentelijke begroting 6 november 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 30 november - bijeenkomst georganiseerd door de Jonge Socialisten 4 december 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Jan de Ridder en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 14 december 20.00 uur - Ledenvergadering waarin het fractieprofiel wordt vastgesteld en de groslijst- en programmacommissie worden ingesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, locatie: Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20

vrijdag 8 oktober 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/ Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/ Concept-Beginselprogramma: http://pvda.nl/download.do/id/100011593/cd/true/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========
Copyright © 30-09-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem ****************




---- --