WOONINVESTERINGSFONDS

Obligatielening van Wooninvesteringsfonds

Nieuw initiatief voor woningcorporaties:

OBLIGATIELENING VAN WOONINVESTERINGSFONDS

De obligatielening van het Wooninvesteringsfonds is een antwoord op de vraag van woningcorporaties met financiële overcapaciteit die willen investeren binnen hun eigen branche. Andere corporaties die woningen verkopen, krijgen nu geld vrij dat opgesloten zit in stenen. Zo zorgen investerende en verkopende corporaties er samen voor dat er beweging komt in de woningmarkt, met name aan de onderkant. Met deze obligatielening wil het Wooninvesteringsfonds voor dit doel dit jaar nog 300 miljoen euro ophalen.

Het Wooninvesteringsfonds is een onafhankelijk vastgoedfonds dat tegelijkertijd als woningcorporatie functioneert. Daarmee stelt het Wooninvesteringsfonds corporaties in staat woningen aan haar te verkopen. De opbrengst geeft deze corporaties financiële armslag om te investeren in projecten voor herstructurering en nieuwbouw. De verkochte woningen worden eigendom van het Wooninvesteringsfonds. Het beheer blijft in handen van de verkopende corporatie. Vervolgens verkoopt het Woon-investerings-fonds de woningen aan zittende huurders of andere particulieren. Tot die tijd geniet het Wooninvesteringsfonds een stabiele cashflow uit de lopende huurinkomsten.

Met de nieuwe obligatielening biedt het Wooninvesteringsfonds woningcorporaties een solide, flexibele investering met een laag risicoprofiel. De aan te kopen huurwoningen zitten in het populaire segment, waar de vraag naar betaalbare woonruimte - vooral onder starters - aanhoudend sterk is. De woningcomplexen zijn evenwichtig gespreid over het land en gevarieerd in woningtype. De circa vierduizend huurwoningen bevinden zich in hoofdzaak op stedelijke locaties. Het merendeel bestaat uit eengezinswoningen en etagewoningen. Een kleiner deel betreft hoogbouw.

De obligatielening is onderverdeeld in certificaten die onder corporaties onderling verhandelbaar zijn. Het Wooninvesteringsfonds heeft de mogelijkheid actief certificaten in te kopen door gebruik te maken van een call-optie. Door lid te worden van het Wooninvesteringsfonds kunnen certificaatbezitters medezeggenschap in het beleid krijgen. Het investeringsmemorandum van het Wooninvesteringsfonds geeft gedetailleerde informatie over de obligatielening. Meer informatie staat op de website www.wooninvesteringsfonds.nl.

Noot voor de pers;