Gemeente Haarlem


30 september 2004

261/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht

Regionale samenwerking voor een bloeiende economie

Gemeente haarlem aan zet voor groeiend ondernemerschap in de regio

Het Haarlemse college van B&W heeft ingestemd om deel te nemen aan het Regionale Economische Stimuleringsprogramma (RES) van Zuid-Kennemerland. Het is een samenwerkingsprogramma tussen de provincie Noord-Holland, de Kamer van Koophandel en de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Heemstede, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer en Velsen. De samenwerking zal leiden tot een verbeterde gezamenlijke inzet voor de regionale economie.

Binnen het programma zijn zeven projecten geformuleerd om de economie te versterken. Deze hebben betrekking op de ontwikkeling van bedrijventerreinen, de versterking van het toerisme, de stimulering van ondernemerschap en de regulering van de detailhandel. Voor elk project is een gemeente verantwoordelijk gesteld. De gemeente Haarlem is projectmanager voor het stimuleren van het ondernemerschap in de regio. Bovendien is de gemeente projectmanager voor het totale programma.

De projecten omvatten onder meer: het ontwikkelen van het terrein van NV Afvalzorg en de Liede tot regionaal bedrijventerrein, het stimuleren van het watertoerisme in Zuid-Kennemerland, het versterken van het jaarrond toerisme het in kaart brengen van de regionale detailhandelstructuur, het stimuleren van doorstarters en het initiëren van breedband infrastructuur.

Per gemeente wordt een bedrag van 2 euro per inwoner gereserveerd voor de uitvoering van het programma. De bijdrage van de gemeente Haarlem komt uit het Ontwikkelings Programma Haarlem. De Kamer van Koophandel draagt 25.000 euro bij en de provincie maximaal 415.000 euro.

De uitvoering van het RES start officieel in 2005. Daarop vooruitlopend zal de uitvoering van een aantal projecten al in oktober 2004 starten.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
---- --