NAT. COMITE VAN DE OUDEREN

Dag van de Ouderen ondersteunt kwetsbare ouderen

Dag van de Ouderen ondersteunt kwetsbare ouderen Viertal projecten ontvangen aanvullende ondersteuning

Op vrijdag 1 oktober, officieel Verenigde Naties Dag van de Ouderen, ontvangen een viertal projecten voor kwetsbare ouderen aanvullende ondersteuning van het Nationaal Comité Dag van de Ouderen. Het betreft projecten in Overijssel, Zuid Holland, Friesland en Noord Brabant.

Rollator Training
Stichting Welzijn Senioren Kampen organiseert op 1 oktober vanaf 14.30 uur in centrum Vijverhof te Kampen een RollatorTraining voor ouderen die met behulp van de rollator mobiel blijven. De rollator is in opmars. Toch is rollator-gebruik niet zonder gevaar. Een training voor gebruik is raadzaam. Botbreuken als gevolg van een misstap of overmoedig gebruik kan het gevolg zijn. Tijdens de training geven fysiotherapeuten instructie voor juist gebruik. Tevens wordt de rollator gecontroleerd op afstelling van de juiste hoogte, staat van onderhoud, remmen, banden etc.

Chipknip Terminal
In Vlaardingen en Schiedam moeten ouderen sinds 1 juli contant betalen voor de Tele-Taxi, de vervoersvoorziening van het Regionaal Orgaan Gehandicapten.
Er bestaat ook de mogelijkheid van (veiligere) betaling met ChipKnip, maar de plaatselijke Rabobank en ING Bank weigeren in bijvoorbeeld dienstencentrum Soenda in Vlaardingen een ChipKnip Terminal te plaatsen (de kosten zijn hoger dan de opbrengsten, aldus de aangeschreven banken).
Om kwetsbare ouderen toch van dienst te zijn, en om aandacht te vragen voor de terugtredende service en beschikbaarheid van bankdiensten voor ouderen, betaalt het Nationaal Comité de aanschaf van een Chipknip-terminal.
Op vrijdag 1 oktober zal Ben van der Velde, wethouder Welzijn uit Vlaardingen, tijdens een open discussiebijeenkomst met ouderen, het gemeentelijk ouderenbeleid bespreken. Deze bijeenkomst vindt plaats in Dienstencentrum Babberspolder te Vlaardingen om 12.00 uur. Hier zal ook de Chipknip Terminal kwestie worden besproken.

Tweetal projecten voor Jong en Oud
Niet precies op de eerste oktober, maar wel in het kader van de viering van de Dag van de Ouderen worden een tweetal 'intergenerationele' projecten ondersteund, die later in de maand plaatsvinden:

Koerbalcompetitie
Stichting Welzijn Ouderen Dongeradeel organiseert op 26 oktober in het Dorpshuis te Ee, van 13.30 tot 16.30 uur een koersbalcompetitie voor basisschoolkinderen en ouderen uit zorgcentra.
Een enthousiasmerende activiteit, bedoeld om jong en oud bijeen te brengen en onderling via contact begrip te krijgen voor elkaars leefwereld.

Gedeelde Werelden
Zorgcentrum Leenderhof te Leende realiseert dagopvang voor peuters in dezelfde locatie als opvang voor kwetsbare ouderen. Binnen het project 'Gedeelde Werelden' brengt zij 27 oktober van 10.30 tot 11.30 uur een zestal peuters en zestal dementerende ouderen bijeen, voor gezamenlijke activiteit als spel, tekenen, dans en muziek. Omgaan met elkaar staat centraal en levert bijzondere emoties op.

Dag van de Ouderen

Het Comité Nationale Dag van de Ouderen realiseert -samen met 400 Lokale Comités en maatschappelijke (ouderen)organisaties- dit jaar voor het laatst de Nationale Viering van Dag van de Ouderen. Op initiatief van de Verenigde Naties wordt wereldwijd op de eerste oktober van elk jaar bijzondere aandacht besteed aan de maatschappelijke positie van ouderen en 'ouder worden' in het algemeen.
Bovenstaande activiteiten vragen om ondersteuning, niet alleen in geld, maar vooral ook in publiciteit. Goed voorbeeld doet volgen!


---


---