Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 30 september 2004

De Nota Mobiliteit is slecht voor de gezondheid

Stichting Natuur en Milieu is uiterst teleurgesteld over het mobiliteitsbeleid voor de komende twintig jaar zoals is neergelegd in de vandaag gepresenteerde Nota Mobiliteit. Het kabinet beschouwt een voortdurende groei van het wegverkeer als gegeven. Het beleid mikt dan ook vooral, heel traditioneel, op meer asfalt. Terwijl langzamerhand toch algemeen bekend is dat meer asfalt vroeg of laat ook weer komt vol te staan met files. Natuur en Milieu had een integraal beleid verwacht. De minister van Verkeer heeft immers de verantwoordelijkheid voor drie mobiliteitsaspecten: duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid. De Nota accommodeert alleen bereikbaarheid en gaat voorbij aan de enorme schade die het verkeer berokkent aan de volksgezondheid.

Uitlaatgassen veroorzaken nu reeds de vroegtijdige sterfte van circa 4500 Nederlanders per jaar en maken tienduizenden ernstig ziek. De kosten hiervan belopen jaarlijks vijf miljard euro. De Europese Unie heeft niet voor niets strenge normen opgesteld voor fijne deeltjes en stikstof, voor een groot deel afkomstig van het wegverkeer.

De Nota gaat ook voorbij aan de gevolgen voor het broeikaseffect. Het wegverkeer is een grote veroorzaker van broeikasgassen. En de uitstoot van CO2 door het verkeer blijft groeien als het beleid volgens de Nota wordt uitgevoerd. Terwijl andere sectoren, zoals de industrie, hun uitstoot van broeikasgassen stabiliseren of verminderen.

Het wegverkeer op gang houden en bovendien schoner en veiliger maken vereist een brede en integrale aanpak en een goede sturing door het Rijk. Essentiële instrumenten voor deze balans zijn beprijzing van het verkeer, een slim ruimtelijk beleid voor korte woon-werkafstanden, transportbesparing, een goed openbaar vervoer en fietsvoorzieningen. Deze ontbreken in de nota. De problemen worden zo almaar groter en moeilijker op te lossen.

Nadere inlichtingen:
Willem-Jan van Grondelle, tel. 030-2331328 (privé 035-6241038) Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-236169) -----------------------


---- --