D66

Er zijn minder studentenkamers beschikbaar dan VVD-minister Dekker eerder had aangekondigd. Uit onderzoek van D66 bleek al eerder dat van de 3737 beloofde studentenkamers tien procent nog niet is gerealiseerd. D66-Kamerlid Boris van der Ham legde zijn bevindingen vervolgens neer bij minister Sybillia Dekker (VVD) van Volkshuisvesting, die daarna zelf ook onderzoek deed naar de kwestie. Daaruit blijkt dat ruim eenvijfde van de kamers niet bestaat.

De kamers die voor 1 september in Amsterdam (300) en Tilburg (192) gebouwd zouden zijn, worden pas rond de jaarwisseling opgeleverd. Dat heeft Dekker deze week in antwoorden op vragen van Van der Ham. In Leiden zouden 285 kamers worden opgeleverd. In Tilburg, Leeuwarden en Groningen zijn er wel meer kamers bijgekomen, maar dan in de doorgaans duurdere particuliere sector.

Van der Ham: 'Dekker is naïef geweest. Wij vertrouwden de cijfers van de studentensteden meteen al niet en zijn dus samen met D66-afdelingen op onderzoek uitgegaan. De studentensteden stellen hun prestaties veel te rooskleurig voor en Dekker geloofde hen op hun blauwe ogen. Feit is dat er nog steeds te weinig studentenwoningen zijn. Nu duidelijk is dat het wel de goede kant op gaat, maar niet zo erg snel, ga ik ervanuit dat Dekker de gemeenten veel meer achter de broek zal zitten'.

Volgens een landelijke inventarisatie van de studentenvakbond LSVb staan er op dit moment nog 30.000 studenten op een wachtlijst voor een kamer.
28-9-2004 16:10