Politie Gelderland-Zuid

Politie Gelderland-Zuid verhoogt opsporingsdoelstelling

Regionaal 30-09-2004 - (06)

De politie Gelderland-Zuid verhoogt een aantal van haar opsporingsdoelstellingen. Dit doet het korps op basis van de goede resultaten in de eerste acht maanden. Zo wordt het ophelderingspercentage dat voor misdrijven in zijn algemeen was gesteld op 15,5%, verhoogd naar 20%. Voor woninginbraken wordt het ophelderingspercentage verhoogd van 12% naar 20%. Dit heeft het regionaal college vandaag, 30 september, besloten op basis van een voorstel van de korpsleiding, die de doelstellingen graag ambitieus wil houden.

Afname criminaliteit
Het beeld van de eerste acht maanden laat zien dat de criminaliteit in de regio Gelderland-Zuid blijft dalen. In vergelijking met de vergelijkbare periode in 2003 daalde het aantal aangiften met ruim 10% van 26809 naar 24055.
Het aantal woninginbraken daalde met 23 % van 1583 naar 1217. Het aantal woninginbraken is de laatste 5 jaren in totaal met ruim 40 % afgenomen.
Bedrijfsinbraken daalden met 29 % van 1475 naar 1044.

Opheldering
Het totale ophelderingspercentage is wederom gestegen. Van 15,6% naar 20,1%. Vijf jaar gelegen lag dit percentage nog op 11,1%. Het ophelderingspercentage voor woninginbraken is van 8,6% in de vergelijkbare periode van 2003 gestegen naar 17,8% in dezelfde periode dit jaar. In het jaar 2000 was dit percentage slechts 4,9%. Op vrijwel alle fronten is het ophelderingspercentage verbeterd. Een uitzondering hierop is het oplossingspercentage voor autodiefstallen, van 11% naar 7,6%. Wel blijft het aantal autodiefstallen dalen. Inmiddels is het aantal autodiefstallen ten opzichte van 2000 ruim gehalveerd.

Verklaring
Hoewel een uitgebreide analyse pas begin volgend jaar plaats vindt, lijkt de ingezette lijn van meer aandacht voor opsporing en afstoting van oneigenlijke politietaken vruchten af te werpen. Meer aandacht voor opsporing binnen de gebiedsgebonden teams, aanpak van veelplegers, gerichte teams en DNA-onderzoek lijken in combinatie met de afnemende criminaliteit de belangrijkste reden voor de verhoging van het ophelderingspercentage. Onderzoek zal moeten uitwijzen of de criminaliteit mede gedaald is door afnemende aangiftebereidheid. De politie verwacht dit niet omdat zij er op dit moment alles aan doet om de mogelijkheden voor het doen van aangifte te verbeteren. In het afgelopen jaar is in de gehele regio aangifte op afspraak ingevoerd zodat er geen lange wachttijden ontstaan op de bureaus. Ook is sinds februari aangifte via internet mogelijk voor een aantal delicten. Op dit moment komt al ruim 30% van de aangiften waarvoor dit mogelijk is, binnen via internet. Ondanks het succes van Internetaangifte is het aantal aangiften in die categorieën niet gestegen. Dit bevestigt het vermoeden dat de criminaliteit in Gelderland-Zuid aan het afnemen is.

Bijlagen ijn PDF-formaat:
* Trendoverzicht beleidsprioriteiten
* Stand van zaken t/m augustus top 10