Fortis Bank

Fortis Bank wint prijs voor eerste transactie in EU-emissierechten

Renewable Energy Award van Euromoney &Ernst & Young. Fortis Bank heeft de 'Carbon trade of the year award' toegekend gekregen voor de eerste transactie in EU-emissierechten (EUA's) op basis van een contract dat is afgeleid van het Master Agreement van de International Swaps and Derivatives Association, Inc. (ISDA). De transactie met Dresdner Kleinwort Wasserstein heeft effectief de marktstandaard bepaald.

De allereerste uitreiking van de Euromoney and Ernst & Young Renewable Energy Awards vond plaats op maandagavond 20 september jl. in het Royal Garden Hotel in Londen, tijdens het 6e jaarlijkse Renewable Energy Finance Forum. De awards worden toegekend aan projecten, bedrijven en personen die in 2004 de grootste bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de duurzame energiesector en blijk hebben gegeven van best practices met betrekking tot de financiering en ontwikkeling van duurzame energie. http://www.euromoneyenergy.com/energy.asp

Over de transactie

In een gezamenlijk persbericht (bijgevoegd) maakten Fortis Bank en Dresdner Kleinwort Wasserstein bekend dat zij de allereerste transactie in EU-emissierechten (EUA's) hadden afgesloten. Het contract is afgeleid van het Master Agreement van de International Swaps and Derivatives Association, Inc. (ISDA). Hierbij werd bemiddeld door de in Londen gevestigde milieu- en energiebroker, Evolution Markets LLC.

De transactie, waarbij een substantiële hoeveelheid EUA's zijn verhandeld tegen een niet bekendgemaakte prijs, is een mijlpaal in de ontwikkeling van het EU Emissions Trading Scheme (EU ETS). Het gebruik van een ISDA-raamovereenkomst wordt als uiterst belangrijk beschouwd voor het binnenhalen van banken en andere financiële instellingen als actieve deelnemers die binnen het EU ETS liquiditeit kunnen verschaffen.

Carbon Banking

Klimaatverandering is een van de belangrijkste onderwerpen geworden bij internationale onderhandelingen. In zijn Derde Rapport (2001), schrijft het VN Panel over Klimaatverandering: "Het klimaat op aarde is sinds het preïndustriële tijdperk aantoonbaar veranderd, zowel op mondiale als op regionale schaal. Sommige van deze veranderingen zijn door de mens veroorzaakt", en "Er is nieuw en overtuigender bewijs dat het broeikaseffect van de afgelopen 50 jaar grotendeels door de mens is veroorzaakt." Het Kyoto Protocol verplicht de industrielanden om hun CO2-uitstoot vóór 2008-2012 met gemiddeld 5,2% terug te dringen ten opzichte van het niveau van 1990. De EU heeft zelfs toegezegd om de broeikasgassen met gemiddeld 8% te reduceren. Deze vermindering zal door de lidstaten worden gedeeld onder het zogeheten 'Burden Sharing Agreement'. De Europese Unie heeft binnen het kader van deze strategie om de uitstoot te verminderen, het EU Emissions Trading Scheme (ETS) opgezet. Het initiatief is een aanvulling op, en onafhankelijk van het Kyoto Protocol. Het ETS maakt gebruik van een eenvoudig systeem van absolute plafonds (Cap and Trade): Elke EU-lidstaat stelt een emissieplafond vast voor bedrijven in de betrokken sectoren in overeenstemming met hun nationale doelstellingen. Individuele bedrijven krijgen Emissierechten toegewezen 1 die overeenkomen met hun plafond, en aan het eind van elk jaar moeten ze over voldoende Emissierechten beschikken voor de daadwerkelijke uitstoot over dat jaar. De rechten worden binnen de EU internationaal verhandeld, via een systeem van Nationale Registers, en gelden voor de hele handelsperiode waarvoor ze zijn toegewezen. 1 Een Emissierecht geeft de houder ervan het recht om één ton CO2 onder het EU Emissions Trading Scheme uit te stoten.

Fortis Bank maakt deel uit van Fortis, een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 24,4 miljard (31/08/2004) en circa 52.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel:

+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 52 28
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20