Politie Zaanstreek-waterland


Landelijke politiedag zaterdag 9 oktober: 'boeven vangen'


'Boeven vangen' staat centraal tijdens de landelijke politiedag. Op het hoofdbureau van de Politie Zaanstreek-Waterland kan het publiek kennis maken met een aantal rechercheonderdelen waar de 'brave burger' niet snel mee in aanraking zal komen.
Op zaterdag 9 oktober staan de deuren van het hoofdbureau aan het Guishof 1 in Zaandijk vanaf 10:00 uur open. Aan de hand van een informatiemap kan het publiek een kijkje komen nemen in o.a. het laboratorium van de Technische Recherche en de onderzoeksmaterialen van de milieurechercheurs bekijken. Van een aantal specialistische recherchediensten, waaronder zedenzaken en de vreemdelingenpolitie, zijn de rechercheurs aanwezig om uitleg te geven over hun werk en vragen te beantwoorden.
Het evenement wordt afgesloten rond 14:00 uur.

---


VOLENDAM


Opnieuw Volendammer aangehouden voor dealen


Een rechercheteam van de politie Zaanstreek-Waterland heeft in Volendam opnieuw een man aangehouden die wordt verdacht van handel in harddrugs. De aanhouding werd verricht naar aanleiding van een onderzoek dat begin augustus werd gestart.

Bij de fouillering van de 31-jarige Volendammer en in zijn auto werden kleine hoeveelheden harddrugs aangetroffen. De politie doorzocht vervolgens met behulp van speurhonden de woning van de verdachte en een andere woning in Volendam. Daarbij werden ondermeer een kleine hoeveelheid weed aangetroffen en spullen die worden gebruikt om cocaïne te versnijden. Verder heeft de politie een aantal mobiele telefoons in beslag genomen. De verdachte werd 24 september voorgeleid bij de Rechter Commissaris en in bewaring gesteld.

Tips via M.
De recherche kwam de verdachte op het spoor door informatie uit andere onderzoeken. Tevens ontving de politie tot twee maal toe een tip over de 31-jarige verdachte via M. (de tiplijn Meld Misdaad Anoniem). Sinds november vorig jaar startte de recherche al drie keer eerder een onderzoek naar handel in verdovende middelen in Volendam. In november, april en juni werden daarbij in totaal vier hoofdverdachten aangehouden. Alle vier de hoofdverdachten werden voorgeleid en in afwachting van de rechtzaak door justitie vast gezet in een huis van bewaring.


Winst terugbetalen

In een onderzoek naar drugshandel zoekt de politie niet alleen naar bewijs waarop een verdachte kan worden veroordeeld. Er wordt ook gekeken hoeveel de verdachte met zijn criminele activiteiten heeft verdiend. De uitslag van dat onderzoek wordt vervolgens aan de rechter voorgelegd. Na een veroordeling in de strafzaak, kan de rechter bepalen dat de verdachte zijn criminele winsten moet terugbetalen aan de staat.


Altijd bestraft

Het politiewijkteam in Volendam werkt samen met de recherche om het gebruik van harddrugs en de handel daarin aan te pakken. Politiemensen van het wijkteam surveilleren tijdens de uitgaansnachten in het horecagebied en bezoeken daarbij iedere week elke uitgaansgelegenheid. Verdachten die worden betrapt op het gebruik of in bezit hebben van harddrugs gaan mee naar het politiebureau. Harddrugbezit wordt in Volendam altijd bestraft: is het minder dan 0,5 gram dan moet de lik-op-stukboete van E 200 worden betaald, is het meer dan gaat de zaak naar Justitie.


Signaal

Het wijkteam controleert intensief om de overlast van drugsgebruik op straat tegen te gaan. Maar minstens zo belangrijk is het signaal dat de politie ermee wil afgeven: het gebruik en verhandelen van harddrugs is níet normaal en de politie treedt ertegen op. In zekere zin geldt dat ook voor de onderzoeken naar de handel in harddrugs. Veel van de hiervoor aangehouden verdachten vinden namelijk zelf dat ze geen 'echte' dealers zijn, omdat ze de drugs onder de noemer 'vriendendienst' aan vrienden en bekenden doorverkopen.


---


KROMMENIE, STATION
Getuige fietsendiefstal gezocht.
De politie zoekt een jongedame die dinsdagmiddag getuige is geweest van diefstal van een lichtkleurige damesfiets bij station Krommenie. Zij heeft de diefstal gemeld bij het winkeltje op het station. Ook wil de politie graag weten wie de eigenaar van de fiets is. De getuige en eigenaar kunnen bellen met wijkteam Krommenie via 0900-8844 of even binnenlopen op de Padlaan.

21:04 29-SEP-04
ZAANDAM, HEIJERMANSSTRAAT

Inbreker in de kast

De politie heeft een 43-jarige man zonder vaste verblijfplaats op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak. Een oplettende omwonende zag een man via een vuilnisbak over een schutting klimmen. Omdat hij het niet vertrouwde belde hij direct de politie met daarbij een goed signalement. Bij aankomst van de politie bleek er niemand te zien maar de getuige had het pand in de gaten gehouden en niemand weg zien gaan. Aan de achterzijde bleek een raampje van een aanbouw verbroken waardoor een politieman zich naar binnen kon wurmen. Op de eerste verdieping werd in een wandkast verstopt de verdachte aangetroffen. De agenten hebben inbrekerswerktuigen in beslag genomen en de man overgedragen aan het Woninginbrakenteam. Dit team is regionaal bezig met het oplossen van woninginbraken.

21:58 29-SEP-04
ZAANDAM, KLAVERWEG

Benzinedieven met vals kenteken gepakt

Drie Zaandammers zijn door de politie aangehouden na diefstal van benzine. Surveillerende agenten in een burgerauto zagen een auto bij een tankstation op de Prins Bernhardweg wegrijden. Het kenteken werd opgevraagd en bleek bij een heel ander type auto te horen. De 24-jarige bestuurder verklaarde, na te zijn gestopt, dat hij zojuist had getankt zonder te betalen en daarbij valse kentekenplaten had gebruikt. De bestuurder bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Een 20-jarige inzittende bleek vijf wikkels wit poeder bij zich te hebben. De wikkels zijn door de politie in beslag genomen evenals de kentekenplaten. De derde inzittende, een 16-jarig meisje, werd samen met de mannen aangehouden en allen zijn ingesloten.

04:36 30-SEP-04
NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG

Brand in woning, bewoners ongedeerd

De politie heeft geassisteerd bij een woningbrand. De 57- en 56-jarige bewoners werden wakker van de rookontwikkeling en probeerden de brand in de woonkamer met een poederblusser uit te maken. De brandweer moest er toch aan te pas komen en de bewoners zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat zij veel rook binnen hebben gekregen.

09:34 30-SEP-04
KROMMENIE, IEPENSTRAAT

Veel boetes voor fietsers

Naar aanleiding van klachten over het gedrag van fietsers hebben vijf politieagenten vanmorgen een controle gehouden. Dit resulteerde in 57 bekeuringen, waarvan de meeste voor fietsers waren die een gesloten verklaring negeerden of over het voetpad reden.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-300904

09:18 30-SEPT-04
ZUIDOOSTBEEMSTER, PURMERENDERWEG

Hardnekkige drankrijder

Een agent van het verkeershandhavingsteam heeft donderdagochtend een 40-jarige bromfietser aangehouden omdat de bestuurder onder invloed verkeerde. Medewerkers van het verkeershandhavingsteam die een verkeerscontrole hielden op Purmerenderweg in de Zuidoost-Beemster, zagen de bromfietser zonder helm aan komen rijden. Toen de man de agenten ook in de gaten kreeg, keerde hij snel om. Een agent rende achter de bromfietser aan en vatte hem in zijn kraag. Een blaastest wees uit dat de man drank op had (329 ug/l). De bestuurder had al een ontzegging van de rijbevoegdheid omdat hij dit jaar was aangehouden wegens het besturen van een auto met drank op. Deze zaak moet nog voorkomen. Ook moet de drankrijder eind oktober een cursus "educatieve maatregel alcohol en verkeer" van het CBR volgen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

19:30-22:00 29-SEPT-04
ZAANDAM, VERMILJOENWEG/ ZAANDIJK, GUISWEG

Onder invloed

Drie medewerkers van het verkeershandhavingsteam hebben woensdagavond, op de Guisweg in Zaandijk, een 48-jarige automobilist uit Purmerend aangehouden. De man had de alcohollimiet anderhalf keer overschreden en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van enkele uren. Hij kan rekenen op een boete van minimaal 300 euro. Eerder op de avond werd ook op de Vermiljoenweg in Zaandam gecontroleerd. Tijdens de twee controles werden in totaal 108 bestuurders aan de kant gezet.

00:30 30-SEPT-04
WIJDEWORMER, A7

Rijbewijs kwijt

Agenten hebben donderdag, even na middernacht, het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige vrouw uit Rotterdam. De vrouw reed met een fikse slok op over de A7 in Wijdewormer. De automobiliste had bijna drie keer zoveel drank op als toegestaan. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

09:15-11:45 29-SEPT-04
ZAANDIJK, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
46 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandijk, ter hoogte van de Prunuslaan, vloog een motorrijder met een snelheid van 114 km per uur voorbij. De snelheidsduivel kan rekenen op een boete van minimaal 270 euro omdat hij meer dan veertig km per uur te hard reed. Acht procent van de bestuurders vond het nodig harder te rijden dan de toegestane 70 km per uur. De controle werd uitgevoerd met een los staand statief, dat duidelijk zichtbaar in de berm stond opgesteld.
In de middag werd opnieuw op snelheid gelet tijdens een verkeerscontrole. Dit keer werden overtreders staande gehouden. Opnieuw werd een hoge snelheid gemeten, van 116 km per uur. In totaal tien hardrijders ontvingen een boete. Verder werden twaalf inzittenden zonder gordel, een bestuurder met een kenteken dat niet aan de eisen voldeed, een automobilist die handheld belde en een automobilist die een radardetector in zijn auto had, bekeurd. Laatstgenoemde kon de verklikker meteen inleveren.

01:22 30-SEPT-04
VOLENDAM, KATHAMMERZEEDIJK

Agressieve drankrijder

Agenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag een 37-jarige bestuurder uit Opmeer aangehouden. De man zat onder invloed achter het stuur van zijn camper. Hij had bijna twee keer zoveel drank op als toegestaan. De man gedroeg zich nogal agressief tijdens de aanhouding en werd daarom geboeid naar het bureau gebracht. Behalve een proces-verbaal voor het rijden onder invloed heeft de man ook een boete wegens een verlopen apk-keuring.

10:00-12:00 30-SEPT-04
JAAGWEG, PURMEREND
43 km per uur te hard
Op de Jaagweg in Purmerend werd woensdagochtend een snelheidscontrole gehouden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km per uur. Vijftien procent van de bestuurders, uit beide richtingen, reed harder dan de toegestane 50 km per uur.


---- --